Biogas i länet dröjer




Men nybildade Biogas Mitt hoppas att det snart ska gå att tanka biogas här

Gävleborg är ett stopplän. - Det ringer människor och frågar var de kan tanka på väg till fjällen. Men det finns fortfarande ingen biogas i länet, säger Anna-Karin Enbom, projektledare för nybildade Biogas Mitt.

Det finns företag som vill bygga biogasstationer i länet - om det finns lokal gasproduktion. Det finns företag som vill producera biogas - om det finns efterfrågan. Och det finns människor som vill köpa biogasfordon - om det finns någonstans att tanka dem.

- Det är det här som är problemet. Vi behöver såväl produktion som tankställen och fler biogasbilar, samtidigt, säger Anna-Karin Enbom.

I går hade hon bjudit in politiker, företagare och tjänstemän till ett seminarium i Gävle för att sprida kunskap och inspiration kring hur ett biogasprojekt kan växa fram.

Det finns biogasproduktion på 200 ställen i Sverige, varav sex i Gävleborgs län.

- I bästa fall används gasen för produktion av el och värme. Men ofta blir det bara värme, och 15 procent av gasen facklas faktiskt bort, säger Anders Mathiasson, Svenska Gasföreningen, som arbetar för att öka biogasproduktionen i Sverige.

Bensinbolagen öppnar inga biogasstationer i Sverige. Ska det hända något måste energibolagen eller kommunerna agera.

- Kommunerna har monopol på hushållsavfallet, som man kan göra biogas av, och kommunerna upphandlar kollektivtrafiken, som kan ställas om för biogas. Dessutom är det kommunerna som bestämmer över miljömålen, och med mer biogas blir det mycket lättare att nå miljömålen, säger Mattias Goldmann, Gröna bilister.

Han hade med sig en Mercedes till seminariet för att kunna visa upp en bil som körs på biogas.

- Snart kommer ni att ha många bilar av den här sorten i Gävle, hoppas jag. Biogas är det överlägset bästa bränslet. Det gäller bara att någon börjar satsa, säger han.

Läs hela artikeln i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter