Baggbrobyggdens handlingsplan ger tygnd...

BaggbrobygdenB.jpg (187.27kb)



- En handlingsplan ger ett klart mål att jobba för. Det blir även lättare att få pengar till olika saker när man har en handlingsplan att visa upp. Den ger tyngd, säger Ingemar Johansson som är styrelseledamot i Baggbrobygdens byalag.

Baggbrobygdens byalag har funnits i femton år och har under den tiden mest arbetat med trivselfrågor. Men för ett par år sedan bjöd Skinnskattebergs kommun in till ett stormöte med Baggbrobygdens kommundel för att spåna idéer om utveckling av bygden.

- Resultatet av det mötet var drygt 80 idéer till verksamheter, berättar Ingemar.

För att göra en lång historia kort bestämde man sig för att göra en vision för bygden. Den blev sedan grunden för byalagets arbete med handlingsplanen.

Ett hjälpmedel som varit mycket användbart är verktyget LEA, Lokal ekonomisk analys, ett paket med statistik på lokal nivå som de köpt från SCB. Bland annat fick de en tydligare uppfattning om penningströmmarna i bygden.

- Vi upptäckte att invånarna tillsammans har en inkomst på 38 miljoner kronor och att i runda slängar bara 2 miljoner kronor stannar i bygden. Resten av pengarna försvinner till exempelvis Fagersta och Skinnskatteberg. Det ska bygden försöka råda bot på.

Baggbrobygden hade tidigare ett bra serviceutbud med affärer, skolor och kollektivtrafik. Av detta återstår idag enbart postutdelningen. De viktigaste målen för utvecklingsarbetet är att öka servicen, skapa sysselsättning och öka inflyttningen.

- Vi vill få del av turistströmmen upp till Dalarna. För övrigt vill vi förbättra servicen exempelvis genom dagliga bussturer i första hand till Skinnskatteberg.

- När vi gör en LEA-analys om några år och upptäcker att mer pengar stannar i bygden så kan vi ta det som ett kvitto på att vi lyckats, säger Ingemar.

Två år har gått sedan handlingsplanen gjordes. Ett konkret resultat är att de lyckats rädda skolan. Men de har vunnit något mer, som är oerhört viktigt.

- Handlingsplanen har inneburit en samling kring gemensamma mål och vi skapat en intressegrund. Det finns många som brinner för att utveckla bygden nu.

Fakta om LEA

Lokal ekonomisk analys, LEA, är en metod som innebär att man skaffar sig kunskap om de lokala ekonomiska flödena. Med den kunskapen kan man visa på hur medvetna val av den lokala befolkningen påverkar sysselsättning och lokal tillväxt.

Som underlag för analysen används lokal statistik som säljs i ett paket av Statistiska Centralbyrån, SCB.

Mer info om LEA finns på SCB:s hemsida: http://www.scb.se/


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter