Årets Kommun 2008




Den 3 november lämnade länsbygderådet X-ing en nominering till Hela Sverige ska Leva för Årets Kommun 2008 vilket då innebär att Årets Kommun i Gävleborg är Söderhamns Kommun och detta gjordes med följande motivering :

Nominering av Söderhamns kommun till årets kommun 2008


Vi upplever att man genom olika strategier, insatser, samarbeten och långsiktigt tänkande, på ett positivt sätt medverkar till landsbygdens utveckling i kommunen.

Här nedan följer ett antal exempel:


Söderhamns kommun har, som en medveten landsbygdsutvecklingsstrategi, öppnat ett sparkonto i JAK Medlemsbank. Man har satt in 1 miljon kronor, och sparpoängen kan överlåtas till lån som på olika sätt främjar utvecklingen i bygderna. På så vis minskar lånekostnaderna för låntagarna, utan att bidrag behöver utgå.


Vision 2012 är ett långsiktigt och levande visionsarbete i kommunen, där alla invånare kan vara delaktiga. Kommunledningen har bl a samlat in utvecklingsförslag för Söderhamns kommun. För att säkerställa att innevånare från hela kommunen deltar, förläggs visions-dialoger även i bygderna i samarbete med Kommunbygderådet Allis.

Under hösten 06-våren 07 genomfördes 10 sådana visionsträffar i bygderna.
Nu, hösten 08-våren 09, genomförs en uppföljning av dessa, för att se vad som hänt hittills samt inhämta nya förslag. Även visionsdialoger på samtliga skolor genomförs, med både elever och föräldrar.


Under 2008 har Söderhamns kommun, tillsammans med Kommunbygderådet Allis, lokala livsmedelsproducenter och Cityföreningen, genomfört ett torghandelsprojekt. Syftet har varit att underlätta för (primärt) kommunens producenter att på ett samordnat sätt kunna sälja sina varor i centrala Söderhamn. Man köpte in enhetliga torgstånd och en bra kyl, som kan lånas av producenterna, och var i övrigt till stor hjälp med samordning av torgplatser och parkeringstillstånd. 21 torsdagar i maj-september genomfördes, och torghandeln ska nu få någon slags fortsättning inomhus vintertid.


Kommunens gamla Näringslivsråd ersattes 2007 av ett nytt Tillväxtråd för att på ett mer dynamiskt sätt hantera näringslivs- och tillväxtfrågorna lokalt. Kommunalråd och tjänstemän har då regelbundna träffar tillsammans med en bred representation från olika lokala närings-livsorganisationer och branscher, däribland "de areella näringarna". Men också kommun-bygderådet Allis, som har den enda ideella representationen, har en ordinarie ledamot i rådet.

Någon gång per år har kommunbygderådets styrelse träffar med kommunalråd och berörda tjänstemän för gemensamt erfarenhetsutbyte, nulägesanalys och dialog. Ambitioner finns nu

att formalisera dessa träffar till ett landsbygdsråd, och ett möte är inbokat för detta ändamål.


På näringslivsenheten är en person anställd, på 50 % tjänst, med särskilt ansvar för landsbygdsföretagen i kommunen. Han är också ett särskilt stöd för dem som har projektidéer som berör landsbygdens näringar, vilket bl a har lett till en förstudie för gröna miljöer (diversifiering av verksamheten på gårdar, till verksamhet inom traditionell offentlig sektor).


Söderhamns kommun har deltagit på Landsbygdsriksdagen med både politiker och tjänstemän, både 2006 och 2008. Dessutom har man finansierat deltagare från KBR Allis på lokalekonomidagarna 2006 och 2008, landsbygdsriksdagen 2008 samt andra seminarier av vikt för den samlade kompetensen kring landsbygdsfrågor i kommunen.

KBR Allis har haft verksamhetsmedel från Söderhamns kommun under 2008, för att på ett effektivt sätt kunna strukturera arbetssätt, bygdekontakter, visionsarbeten mm. Dessutom har KBR tillgång till telefon, fax, möteslokaler mm utan kostnad.


Kommunen har anslagit medel till föreningsdrivna ungdomsgårdar på landsbygden, för att möjliggöra för fler mötesplatser för ungdomar.


Söderhamns kommun håller på att arbeta fram en policy ang upphandling av när- och lokalproducerade livsmedel som en medveten strategi för en levande landsbygd.


En särskild satsning på skärgården, för att öka tillgängligheten för både kommuninnevånare och besökare utifrån görs. Detta arbete är långsiktigt med olika delprojekt som t ex muddring, övernattningsstugor, handikappanpassning, kajakbryggor och båttrafik.

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter