Vi kan inte ha en låtsasdemokrati




Vi kan inte ha en låtsasdemokrati

Tveksamt om riksdagen är representativ för folket

Jag lyssnade på Ring P1 och det ringde in en man som ställde en rak och enkel fråga. Varför ska vi ha så många riksdagsledamöter nu när EU bestämmer det mesta. Det är bättre att vi minskar antalet riksdagsledamöter och i stället satsar pengarna på de svaga människorna i samhället!

Först hickade jag till och tänkte Herre Gud, så kan vi väl inte tänka - demokratin är det viktigaste vi har. Sedan slog det mig att hans slutsatser trots allt är ganska rimliga.

Många funderar allvarligt på vad vi har riksdagen till och det är tveksamt om den alls är representativ för folket. De enskilda riksdagsledamöterna har dessutom i praktiken ingen makt. När partipiskan viner har de inte lov att ha en egen åsikt eller ens att tänka själva, då ska de göra som husse bestämt. Dessutom är det inte bara EU utan också regering och departement som lägger dagordningen och bestämmer ofta vilka frågor som ska diskuteras och beslutas. Det är den berömda baklängesdemokratin som råder. Där toppen bestämmer vilka frågor som ska förankras bland folket. Mannen som ringde till P 1 pekade på ett systemfel som skulle behöva lösas på något sätt för att upprätta trovärdigheten för demokratin. Vi kan ju inte ha en låtsasdemokrati!


Lotta Gröning

Läs mer i Aftonbladet

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter