Infrastruktur och utbildning




Infrastruktur och utbildning

Landshövdingen vet var regeringens pengar ger bästa resultatet

Vägar, vindkraft och vidareutbildning. Det var några av nyckelorden när landshövding Barbro Holmberg i går presenterade en rapport om hur länet ska klara av lågkonjunkturen.

Bara några minuter efter att regeringen hade presenterat sitt krispaket höll Barbro Holmberg presskonferens tillsammans med regionstyrelsens ordförande Per-Olof Svensson, s, och Britt-Marie Edfelt, chef för avdelningen för samhällsutveckling på länsstyrelsen. De presenterade en rapport med en sammanfattning av lågkonjunkturens effekter för Gävleborg och en bedömning av vad länet behöver för att klara av de sämre tiderna.
- Vi tror att infrastruktursatsningar och satsningar på utbildning och kompetenshöjning är två av de viktigaste åtgärderna för att stärka vårt län, säger Barbro Holmberg.
När det gäller infrastruktur hoppas hon och regionledningen att några av de vägprojekt som planerats i länet kan komma igång tidigare än vad det ursprungligen var tänkt. Men om det ska ske krävs ett beslut om investeringar från Vägverket. I regeringens krispaket ingår en miljard för drift och underhåll av vägar och järnvägar under 2009-2011. Hur stor del av dessa pengar som hamnar i Gävleborg är ännu oklart.
Eftersom Gävleborg har landets högsta arbetslöshet finns det en förhoppning om att en stor del av de tre miljarder extra som regeringen satsar på arbetsförmedlingen ska hamna i länet.
- Vi har helt klart det största behovet på arbetslöshetssidan, säger Per-Olof Svensson.
Hittills i år har 3388 personer varslats i länet. Bara i november varslades 1485 personer. Fram till i juni i år minskade arbetslösheten i länet men den trenden har nu vänt och arbetslöshetssiffrorna stiger igen. Men trots den dystra utvecklingen har Barbro Holmberg hopp om framtiden.
- Det är viktigt att de som varslas nu kommer in i kompetenshöjande program. När det vänder kommer företagen att behöva alla de som varslats igen, säger Barbro Holmberg.
Hon har tillsammans med länsstyrelsen och Region Gävleborg inlett arbetet med att ta fram ett "kompetenspaket" för hela länet. Förhoppningen är att länets olika lärosäten ska kunna samverka och erbjuda vidareutbildningar för varslade länsbor med hjälp av de extra medel till fler utbildningsplatser som regeringen skjutit till i sitt krispaket.
Regionledningen sätter också stort hopp till Gävleborgs goda förutsättningar för vindkraft. Det finns redan ett flertal planerade vindkraftsprojekt i länet som skulle kunna skapa nya jobb om de blev verklighet.
- Om vi är aktiva och tidiga kan vi bli ledande när det gäller vindkraft i landet. Om vi får vindkraft ute till havs så skapas en helt ny industri kring underhåll och service av vindkraftverken som kommer att växa fram i vårt län, säger Britt-Marie Edfelt.
Men landshövdingen, länsstyrelsen och regionen har inga egna pengar för att genomföra de satsningar de anser krävs för att få länet på fötter. De får snällt hoppas på att regeringen öppnar plånboken.
- Vi ska bedöma vilka resurser vi har i länet och identifiera vilka behov vi har och ha en kontinuerlig dialog med regeringen, säger Barbro Holmberg.

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter