Ho, ho, ho - finns det någon snäll mat här?




Det är rafflande för en matfantast att gå i mataffären numera. Helt plötsligt upptäcker man någon intressant ost, korv eller burk som inte är masstillverkad, utan gjord på småskaligt vis; riktig hantverksmat.

De senaste åren har en våg av gastronomiska mikroproducenter brett ut sig över landet. Som en motkraft till ökad centralisering och teknifiering av köpmaten har en stark rörelse av småskaliga producenter vuxit fram.

Och nu har de verkligen nått fram till butikerna. I helt ordinära mataffärer kan man finna intressanta svenska getostar, torkat renkött, ekologiska bärsylter, fiskar som rökts enligt gammal tradition och omsorgsfullt framställt surdegsbröd.

För att göra julbordet mer särpräglat rekommenderar jag att man låter det småskaliga bli en viktig beståndsdel. Det blir intressant om man får med hantverksmässiga råvaror, det stämmer liksom med julens nostalgiska och rejäla karaktär.

Sedan får mycket av maten gärna också vara från orten och ekologisk, rättvisemärkt och klimatsmart samt ha ett minimum av tillsatser.

Visst kan det kännas mödosamt med allt man ska hålla i huvudet när man handlar mat, och jag tillhör de många som vill se skärpta regler och skarpare lagar för att rensa bort onödiga tillsatser, hemska produktionsvillkor och skadlig miljöbelastning. Men det hindrar inte att konsumenternas makt är stor, och att vi alla bör välja klokt.

Att man inte alltid kan veta vad som är humbug och vad som är riktigt, det får man nog acceptera. Det finns många som försöker slå mynt av den ökade matmedvetenheten. Det viktiga är att man försöker handla klokt.

För att julmaten ändå inte ska ta mer tid, kan man dra ner på antalet rätter på julbordet. För parafrasera den gamle franske gastronomen Brillat-Savarin: hellre lite som är mycket gott, än mycket som är lite gott.

Har man problem med att komma på julklappar kan också många av de småskaliga skapelserna vara ett alternativ. Slå in en ost eller en finfin korv och lägg paketet i kylen så länge. Vem älskar inte en ätbar present? Särkilt om den är något sällsynt.

Att köpa närodlat är kanske det allra svåraste, särskilt i de större städerna. Men det finns ett värde också i att gynna småsakligt producerad mat, även om den inte är tillverkad i hemkommunen. De små tillverkarna förvaltar ofta en kulturhistorisk tradition när knåpar med sin korv eller syltburkar eller rökta firrar.

Jag har komponerat en handfull lättlagade julbordsrätter som alla är inriktade på det småskaliga, ekologiska och närodlade. Exakt vilka råvaror som var och en kan få tag på varierar förstås, därför är recepten öppna för mycket variation.

Så, titta lite extra noga på varorna när du handlar och välj dem som är lite extra goda, i flera bemärkelser. Julen ska ju, har jag förstått, handla om generositet, omtanke och godhet.

Läs i DN om detta

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter