Gott om hembakt när Jädraås firade julskyltning



   Gott om hembakt när Jädraås firade julskyltning

JÄDRAÅS. Öppet hus med servering och försäljning av hembakat i skolan. Öppet hus på dockmuseet och Röda längan med servering av hembakat bröd. Öppet hus och visning av bagarstugan med servering av nybakat bröd. När byrådet i Jädraås bjuder in till julskyltning ligger en doft av hembakat bröd över hela byn ...

Medan regnet hällde ner i de östra delarna av Gästrikland, låg snön vit, stilla och stämningsfull i de västra landskapsdelarna på lördagseftermiddagen. Snön bidrog till en fin julstämning när före-ningar, företag och skolan hade gemensam julskyltning. I skolan hade eleverna öppet hus och serverade fika, sålde hembakat bröd och lockade med lotterier och chokladhjul i gymnastiksalen.

- Vi behöver ha ihop pengar till skolresan, säger Kristoffer Strid och Erik Sjödén som försöker att få besökarna att satsa en krona på en färg på chokladhjulet.
- Vi vet inte vart vi ska åka. Det ska vi bestämma sedan, säger Rikard som sköter om brödförsäljningen tillsammans med Viktor, Rasmus och Linus.
Hos Eva Lööke i Röda längan var det öppet hus med kaffeservering och hembakta kanelbullar, ost och skinkbullar och hyvlade pepparkakor. På hennes loppis var det även lottförsäljning och som vanligt går avkastningen till några av de Tjernobylbarn som bodde i Gammelboning och Jädraås en sommar i slutet av 80-talet.

I bagarstugan mitt i byn var det full fart på aktiviteterna. Redan på fredagen började Rauno Kuja-Halkola elda upp bakugnen för att byrådets medlemmar skulle ha varm ugn att baka i under skyltlördagen.
- Det var Kopparfors som ägde byggnaden tidigare. Då var det bagarstuga och tvättstuga här, berättar Elisabet Henningsson från byrådet. Med egna medel, stöd genom EU-pengar och massor av ideellt arbete har tomten med stugan styckats av, renoverats och byggts om. Det som tidigare var tvättstuga är numer samlingslokal med öppen spis och vägg i vägg ligger bagarstugan med en effektiv bakugn.
- Den häller värmen jättefint och är verkligen effektiv, säger Birgitta Henningsson som är första gräddare denna dag.
- Vi började på middagen med att baka Rieska. Det är ett bröd från finska Lappland. Det är gjort på kornmjöl och passar bra att baka i bakugn, berättar Sirpa och rör i ordning ännu en deg som ska bakas ut under eftermiddagen.
Receptet hämtar hon från bakstugans egen receptpärm som fylls på med nya recept vartefter.
- Det här blir vanligt tunnbröd med vete och nu har vi precis bakat färdigt ett hårdbröd med rågmjöl och kummin. Och så har vi en deg som står och jäser.

Med jämna mellanrum kommer byborna in och tittar på byns egen bagarstuga och smakar på brödet som bakas.
- Vem som helst kan komma hit och baka. Det är bara att boka genom byrådet, säger Elisabet Henningsson.
- Det är faktiskt ett roligt sätt att umgås. Vi har haft halva släkten med oss och bakat pizza en dag, berättar Sirpa som är en av de mest flitiga bagarna i bagarstugan. Vi beställde färdig deg på pizzerian i Järbo och bakade ungefär 80 pizzor en dag. Och förra året bakade vi lussebullar i bakugnen och de blev jättegoda. På lördag är vi ett gäng som ska göra stora julbaket.

Agnetha Brolin

Läs mer i Gästriklands Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter