Fjällkor i Klövsjö gav guldostar




Fjällkor i Klövsjö gav guldostar

Somrarna som barn på fäbodvallen gav mersmak.
Efter ett antal år med ett mejeri på Ekerö i Stockholm beslöt sig Leif Engmanatt tillsammans med Stephen Palosaari dra norrut och starta en ekologisk verksamhet i Klövsjö.

Det gamla boningshuset med anor från 1600-talet har renoverats och hyser nu en ostbutik samt ett kafé som bara serverar hembakat. I huvudbyggnadens källare ystas osten i toppfräscha lokaler.

Prisbelönta ostar

Och deras hantverk har blivit en succé. Trots att paret inte gör någon särskild reklam har framgångssagan varit ett faktum sedan dag ett. På bara två och ett halvt år har priser och nomineringar rasat in. Bland annat "Bästa pressade ost" för parmesantolkningen Maximus. Även Granjon är en prisbelönt ost signerad Kullens Gårdsmejeri.
- Ost är en levande produkt. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, förklarar Stephen och syftar på guldostarna Maximus och Granjon som bägge kom till av ren tillfällighet.
- Tur att man då skriver ner varje steg i processen så att gyllene tillfällen som dessa går att upprepa, säger han och skrattar.
Receptet bakom framgången då? Ett rejält mått känsla och ödmjukhet samt fjällkor och getter med namn som Mamma Mia, Coco Chanel och Garbo.
Inte att förglömma är storbocken Ozzy Osbourne samt lillbruse Quando.

Info: www.kullensgardsmejeri.se


Läs mer i tidningen Expressen

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter