Tyska mjölkbönder planerar ny strejk




Tyska mjölkbönder planerar ny strejk

Mjölkproducenter i Europa planerar leveransstrejk. Det är enda alternativet för ett högre mjölkpris, menar intresseorganisationernas representanter.

De tyska mjölkböndernas intresseorganisation BDM, som är en del av European Milkboard, funderar på att på nytt stoppa leveranserna av mjölk för att pressa mjölkpriset uppåt. Det skriver den finska tidningen Landsbygdens Folk.

En liknande aktion i somras fick tillfälligt priserna att gå uppåt. Nu när situationen är än värre, och mjölkpriserna på flera håll i Europa gått ner till 20 Eurocent per kilo, kan det alltså bli aktuellt igen.

Krav på minskade kvoter
BDM ställer även krav på EU att minska mjölkkvoterna igen.

- Det var fel att höja mjölkkvoterna. Nu måste de krympas på nytt, säger BDM:s ordförande Romuald Schaber enligt Landsbygdens folk.

Mjölkbönderna fortsätter att protestera mot det låga mjölkpriset runt om i Europa. De sista månaderna har aktioner utförts i Bulgarien, Grekland och Lettland och senast i torsdags demonstrerade 8000 bönder från Tyskland, Slovakien, Polen, Österrike, Ungern, Slovenien, Litauen och Tjeckien på gatorna i Prag.

Förra fredagen samlades 300 tyska mjölkproducenter i Hamburg av samma anledning. Och med sig hade de ett hundratal traktorer som de paraderade med i staden. Enligt European Milk Board kan utslaktning av kor snart bli "den bittra konsekvensen av läget på mjölkmarknaden".

Tysk kritik
Producenterna inväntar nu nya samtal om mjölkpriskrisen inom EU.

Tysklands jordbruksminister, Ilse Aigner, har kritiserat både kvothöjning och en ny beräkningsmetod av mjölkens fetthalt som i praktiken innebär att 1,7 miljoner ton extra mjölk kommer ut på marknaden.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter