Svenskarna vill satsa på förnyelsebar energi




Svenskarna vill satsa på förnyelsebar energi

En opinionsmätning som SNF beställt visar att endast 15 procent av svenskarna vill prioritera nya kärnkraftverk.

Synovate har i telefonintervjuer frågat drygt 1000 svenskar om investeringar i energisystem för att klara klimatmålen: "Om samhället skulle investera 20 miljarder vad anser du då att man bör satsa på i första hand?"

En stor majoritet, 63 procent, anser att förnybar energi som vindkraft, solenergi och bioenergi har högst prioritet. 18 procent anser att effektivisera elanvändningen så att den totala energianvändningen kan minskas är det viktigaste. Undersökningen visar att stödet för att i första hand prioritera investeringar i förnybar energi gäller oavsett partisympatier.

Klimatproblemen välkända
- Flera undersökningar visar att klimatproblemen är välkända hos svenskarna. Nu kan vi även visa svaret på frågan om hur svenska folket prioriterar olika energislag i förhållande till varandra: kärnkraftens tid är förbi! Det gäller alla riksdagspartiers väljare. Därför bör överenskommelsen om ny kärnkraft rivas upp, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Idag visar ny information att kostnaderna för ny kärnkraft är mycket höga och att ny vindkraft är billigare och går snabbare att införa. Därför visar statistiken att vindkraft är det energislag som växer snabbast i hela världen. Nya statliga utredningar visar på stora potentialer att effektivisera energianvändningen.

Vi behöver inte kärnkraften
- Vi behöver inte kärnkraften. Den är dyr och det tar lång tid att bygga verk. Redan regeringens eget planeringsmål för vindkraft innebär att nästan hälften av kärnkraftens el kan ersättas. När energieffektiviseringen dessutom tar fart och när solcellerna blir allt billigare så kan vi ersätta kärnkraften, säger Svante Axelsson generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen

De LO-förbund som hyllat regeringens kärnkraftsuppgörelse verkar ha litet stöd bland sina medlemmar och bland socialdemokratiska sympatisörer. Bland de tillfrågade LO-medlemmarna i opinionsundersökningen ville endast 15 procent prioritera investeringar för att ersätta gamla kärnkraftverk med nya.


Läs mer i Land Lantbruk

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter