Bojkotta Arla hos Coop-butikerna




Bojkotta Arla hos Coop-butikerna

Sveriges mjölkbönder fick sina priser sänkta med en krona per liter under 2008. Det innebär för genomsnittsbonden en utebliven intäkt på 1 000 000 SEK per år. Kostnaderna i övrigt är oförändrade. Resultatet blir nedläggningar och konkurser i en bransch som är hårt ansatt både ekonomiskt och regelmässigt på andra sätt. Vår självförsörjningsgrad dräneras påtagligt.

Nu nyttjar Arla sin dominans och genom att teckna ett avtal med Coop som innebär att de blir huvudleverantör i hela Sverige och de mindre lokala mejerierna får stryka på foten. I vårt län Gävleborg är det Milkos produkter som knuffas ut från hyllorna. Coop tjänar mer på mjölkprodukterna och Arla likaså. Frågan är hur mjölkproducenten gynnas. Inte alls! När Arla och Coop sitter vid förhandlingsbordet och kastar enkronor kors och tvärs gynnar de bara sig själva. Inget kommer producenterna till del.

I vårt län har Milko dragit konsekvenserna av mjölkbondens dilemma och som enda mejeri mig veterligen, insett att den här ekvationen inte går ihop för deras producenter. Deras förslag är en prishöjning i butik med en krona per liter mjölk, vilken oavkortat går till producenterna. Ett i mitt tycke lysande initiativ.

"Marknaden styr" är en floskel som kastas i alla sammanhang oavsett om det handlar om börsen, energibolag eller allt där emellan. I det här sammanhanget är det du och jag, bäste läsare, som är marknaden. Vi kan individuellt dra vårt strå till stacken och sparka elefanterna i baken genom att helt enkelt bojkotta Arlas produkter i Coops butiker. Konsumentkraft när den är som bäst.

En kronas höjning kostar oss kanske en femtiolapp mer per månad, men med den insatsen investerar vi i överlevnad för våra lokala mjölkproducenter och det är de värda.

Thomas Odell

Rengsjö

Läs mer i Söderhamnskuriren

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter