253 miljoner till klimatsatsningar inom gröna näringarna




253 miljoner till klimatsatsningar inom gröna näringarna

Regeringen har beslutet avsätta 253 miljoner till klimatsatsningar inom de gröna näringarna. Pengarna ska användas för att förstärka beredskapen för ett förändrat klimat vid ett antal myndigheter under en treårsperiod.

I regeringen klimat- och energipolitiska proposition föreslås bland annat att Sveriges utsläpp av växthusgaser ska minskas med 40 procent. Ett samlat åtgärdsprogram föreslås för att uppnå målet, skriver Jordbruksdepartementet i ett pressmeddelande.
- För landsbygden och de gröna näringarna kan samhällets omställning mot hållbarhet vara en möjlighet för nya företag, jobb och tillväxt, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Så här fördelas pengarna:
Sveriges Lantbruksuniversitet tilldelas 130 miljoner kronor för fortlöpande miljöanalys av landets skogar, jordbrukslandskap, sjöar, vattendrag och arter för att löpande analysera miljöutvecklingen.

Livsmedelsverket tilldelas 10 miljoner kronor då klimatförändringarna kommer att ställa stora krav på åtgärder för att säkra dricksvattenkvaliteten.

Fiskeriverket tilldelas 47 miljoner kronor i syfte att följa effekterna av ett förändrat klimat bör det vetenskapliga underlaget för kommersiella fiskbestånd förstärkas genom en förbättrad datainsamling för fiskebeståndens utveckling.

Skogsstyrelsen tilldelas 4 miljoner kronor för att bidrag till att öka markägarnas kunskaper om hur klimatförändringarna kan komma att påverka skogsbruket.

Statens Jordbruksverk tilldelas 8 miljoner kronor. Ett praktiskt inriktat och fördjupat kunskapsunderlag bör utarbetas i syfte att förebygga och hantera ökade problem med ogräs, växtsjukdomar och skadegörare, till följd av ett förändrat klimat.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tilldelas 16 miljoner kronor. Detta för att skapa ett kompetenscentrum vid SVA för att utarbeta förebyggande åtgärder och bekämpningsstrategier avseende nya djuranknutna smittor i ett förändrat klimat.

Sametinget tilldelas 29 miljoner kronor. Resurserna bör tillföras för att användas till samebyarnas kostnader som uppkommit till följd av ingångna avtal med markägare om vinterbete utanför renskötselområdet samt andra åtgärder för att anpassa rennäringen till förändrade klimatförhållanden och dessutom bidra till bättre planeringsförutsättningar för rennäringen.

Livsmedelsverket tilldelas 9 miljoner kronor för en samordnande och pådrivande roll för då livsmedelskedjans klimatpåverkan bör stärkas. Livsmedelsverket kan med ökad kunskap och informationsinsatser riktade till konsumenter och andra aktörer inom livsmedelsindustri och handel bidra till att livsmedelskedjans klimatpåverkan minskar.

Läs artikeln i tidningen ATL

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter