Villan som producerar mer el än den förbrukar




Villan som producerar mer el än den förbrukar

I vår kommer Karin Adalberth med familj flytta in i Sveriges första Plusenergihus som byggs i Åkarp, Skåne. En plusenergivilla producerar så mycket energi att det täcker husets elförbrukning och blir över. Den överflödiga elen kan sedan säljas.
"Idén med att bygga huset föddes vid fikabordet på jobbet för ungefär 3-4 år sedan. Jag skulle bygga ett nytt hus och hade bestämt att det skulle vara ett passivhus. Men så började vi trigga varandra att vi skulle ha en högre målsättning och på sätt föddes idén med ett plusenergihus", förklarar hon.

Karin Adalberth är doktor i byggnadsfysik och väl insatt i energieffektivt byggande. Inspirationen till plusenergihuset hämtade hon från Tyskland där denna byggteknik används. Men i Sverige är tekniken hittills oprövad.
"Konceptet är att huset producerar mer energi på årsbasis än vad det använder och överskottet kommer vi att sälja till elnätsbolaget", säger hon.

Huset värms upp genom solenergi och via stora solfångare kommer det att produceras värme till element och tappvattnet. Men hjärtat i systemet är en stor ackumulatortank som lagrar värmen som produceras. Under kalla vintermånader kompletteras uppvärmningen med en pelletskamin.

"Huset kommer att producera ungefär 4.000 kWh el årligen. Men vi tror att vi endast kommer att behöva 2.600kWh på ett år", säger Karin Adalberth.

Att bygga ett hus med plusenergiteknik är inte billigt. För en villa på 150 kvadratmeter blir det en investering på sammanlagt 800.000 kronor. Den största utgiften är solcellerna. Men Karin Adalberth tror det blir en lönsam investering på sikt.
"Energidriftkostnaden är nästan noll kronor per år", säger hon.

Ett vanligt hus brukar ha en driftkostnad på 20.000 kronor på ett år. Enligt Karin Adalberth har villan en livslängd på 70 år vilket gör att investeringen går ihop sig - men det tar ett bra tag.

Eftersom allt fler börjar bli miljömedvetna tror Karin Adalberth att det kommer att byggas fler plusenergihus i framtiden.
"Den här byggtekniken har kommit för att stanna. Det är ingen hokus-pokus teknik, utan vanlig konventionell teknik i sin bästa tappning", säger hon entusiastiskt

Läs mer i DI

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter