Västansjö skola möjligt nedläggningsobjekt i Bollnäs ska spara.




Västansjö skola möjligt nedläggningsobjekt i Bollnäs ska spara

Från 120 elever för ett tiotal år sedan till 76 i dag. Nu utpekas även Västansjö skola som ett möjligt nedläggningsobjekt när skolan i Bollnäs ska spara.

- Vi fick beskedet via media. Det har inte förekommit någon information från vare sig rektor, förvaltning eller politiker, säger skolans personal.
I gårdagens tidning fick lärarna och den övriga personalen veta att en nedläggning i Västansjö finns med som ett av flera alternativ i ett diskussionsunderlag.
Samtidigt betonade barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (s) att materialet enbart ska ses som "tankar och idéer".
Men lärare och övrig personal i Västansjö, 12 personer, anser ändå att förfaringssättet är märkligt.
- Det borde ha kommit en förvarning. Det känns inte rätt att det ska gå till så här, tycker de.
Att elevantalet minskar i Bollnäs skolor de närmaste åren är politikernas och barn- och utbildningsförvaltningens motiv för att göra en ny översyn. Kostnaderna är också högre för skollokaler än i jämförbara kommuner.
Västansjö har pekats ut vid ett tillfälle tidigare. I en strukturplan från 2001 talades det om en eventuell flytt av årskurserna fem och sex till Kilafors från hösten 2006.

Den flytten blev inte av och någon ny diskussion om skolans framtid har inte förts efter det.
Västansjö skola har ett mycket aktivt skolråd där föräldrarna engagerat sig hårt. Skolan har blivit ett nav för bygdens utveckling i området runt Herte, Hå, Hällbo, Västansjö och Bofara. Upptagningsområdet sträcker sig genom hela Utomherten, från Holmabron vid Görtsbo till Hallen i Kilafors.
- Många familjer har flyttat hit just för den lugna och trygga atmosfären i byarna. Föräldrarna är jätteengagerade och kommer säkert att stånga sig blodiga för att skolan ska få leva vidare, säger personalen.
- Vi vet att vi har en harmonisk skolmiljö där barnen mår bra. Det är en verksamhet med hög kvalitet som politikerna borde värna om, även om det kanske kostar lite mer sett enbart till själva skoldriften. Satsningar här tjänar man in på andra sätt när eleverna blir trygga.
Maria Jernkrok, en av lärarna, tror inte på att kommunen skulle öka lärartätheten vid andra skolor om byskolor läggs ned.
- Förbättrad lärartäthet låter naturligtvis bra på sitt sätt, men besparingarna går nog först, tror hon.

Skolpersonalen i Västansjö är samtidigt medveten om att det finns en gräns, en så kallad kritisk massa, för hur mycket elevantalet kan sjunka även i en byskola.
- Men där är vi inte ännu. Det är ju fler elever här än i exempelvis Segersta och vi hoppas på att fler flyttar hit.
Nästa år beräknas elevunderlaget sjunka något ytterligare, men prognosen ligger på ett 70-tal elever ända fram till läsåret 2013-2014.
Under förra året besökte Jan Lahenkorva Västansjö skola vid två tillfällen.
- När vi träffade honom under våren fick vi snarast intrycket att han ville värna byskolorna, säger Marie Andersson och Helena Hagström i lärargruppen.
Personalen ser nu fram emot att få ta diskussionen med politikerna och skolans ledning. De försöker också hålla en positiv ton trots att en nedläggning i Västansjö är ett alternativ. En viss oro har dock redan hunnit sprida sig även till eleverna.
- Det känns onödigt att stänga ned världens bästa skola, säger eleven Jennika Ek när vi lämnar skolgården.


Läs mer i Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter