Utvecklingen fortsätter




Utvecklingen fortsätter

Utvecklingen som pågått i decennier fortsätter, lands- och glesbygden fortsätter förlora service. Mackarna försvinner, kassaservicen med lantbrevbärarna är borta.

Dagligvarubutikerna minskar. Under 2007 - 2008 blev det 15 färre butiker i glesbygderna och antalet i tätortsnära landsbygder minskade med 47. Allt på bekostnad av stormarknader.

Fler grundskolor lades ner i gles- och landsbygder under 2006 - 2007 än året innan. Den relativa minskingen var störst i glesbygder.

Under 2007 minskade antalet mackar med tre procent, men enligt Glesbygdsverkets senaste rapport tyder allt på att "mackdöden" gått ännu fortare under 2008.

"Allvarligast effekter får det på orter där den sista macken läggs ner." Konstaterar Glesbygdsverket.

Mellan 2001 och 2008 minskade antalet ställen med kassatjänster i landet med 64 procent. Störst har minskningen varit i tätortsnära landsbygder.


Tydlig effekt

Minskningen har gett en tydlig effekt på tillgängligheten, fler än 63 000 personber har nu mer än 30 minuters väg till närmaste serviceställe med kassaservice.

Glesbygdsverket konstaterar vidare att det är gott om apoteksombud och att tillgängligheten på läkemedel är god i Sverige.

Trots att apoteksombuden blivit 100 förre sedan 1999.

Slutligen slår Glesbygdsverket fast att de som bor i gles- och landsbygder är mer beroende av bilen än tätortsbor och att kollektivtrafiken oftast är dåligt utbyggd.

"En god tillgång till kommersiell och offentlig service är nödvändig för tillväxt och utveckling i gles- och landsbygder.

Utvecklingen har dock på de flesta områden under lång tid visat på en försämrad tillgång och tillgänglighet till de flesta serviceformer.

Läs mer i tidningen Nyheterna


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter