Regeringen ber Dalarna om råd




Regeringen ber Dalarna om råd

Regeringen vill ha hjälp av länsstyrelserna i Dalarna och Värmland med att snabbutreda modeller för att trygga tillgängligheten till kommersiell service, inte minst när det gäller drivmedel, i hela landet.

Uppdraget brådskar. Redan i mitten av februari vill näringsminister Maud Olofsson (c) ha en redovisning när det gäller den del av arbetet som avser hur avvecklingen av bensinförsäljningen kan hejdas. Hela utredningsarbetet ska vara klart till den 1 november i år.


Uppdraget till länsstyrelsen innebär bland annat en inventering i alla län efter goda exempel där man på ett bra sätt samordnat aktörer, medel och modeller och på så sätt lyckats bevara en god tillgång på drivmedel. Länsstyrelserna uppmanas också undersöka modeller i andra länder och särskilt utpekas de lösningar som tagits fram i Norge.

Arbetet ska ske i samråd med Glesbygdsverket, Statens jordbruksverk, Konsumentvekeret och lokala aktörer som exempelvis Hela Sverige ska leva, Föreningen Landsbygdshandelns främjande (FLF) och SmåKom .

_ Vi har redan satt igång arbetet. Vårt första möte hölls i Fredriksberg i går med representanter från både Värmland och Dalarna. Det säger Göran Forsén från Svärdsjö, aktiv i FLF och ofta anlitad av länsstyrelsen för arbetet med kommersiell service i Dalarna.


Det finns idag cirka 3 600 försäljningsställen för bensin och diesel. I ett sämsta scenario kommer hälften av alla försäljningsställen att avvecklas de närmaste åren. Eftersom drivmedelsstationerna på landsbygden ofta är samlokaliserade med dagligvarubutiker som också är ombud för apotek, post, systembolag och andra serviceinrättningar riskerar nedläggningen av drivmedelsstatonen också försämra annan service på landsbygden .



Läs mer i Dalarnas Tidningar


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter