Protesterande bönder delade ut gratismjölk




Protesterande bönder delade ut gratismjölk

Bönder i Katrineholmstrakten protesterade på tisdagen mot det låga mjölkpriset. Utanför en matbutik delade de ut gratis mjölk till kunder.

Efter Arlas senaste sänkning av avräkningspriset med 38 öre tyckte den numera pensionerade mjölkbonden Torbjörn Haglund att det var dags att sätta ned foten och tog initiativet till mjölkprisprotesten.
- Mjölken i butikerna är så billig att vi bönder lika gärna kan skänka bort den, säger Torbjörn Haglund, till ATL.nu.

Fredrik Andersson var en av de 20 bönder som också fanns på utanför Ica Kvantum i Katrineholm för att dela ut mjölk.
- Vi vill visa allmänheten hur det är för oss mjölkbönder. Efter den senaste sänkningen går det inte längre att producera mjölk. Vi måste få mer betalat. Mejerierna måste ta mer betalt av handeln. De konsumenter jag mött här i dag har förståelse för att vi måste tjäna mer, säger Fredrik Andersson.

Den senaste sänkningen av avräkningspriset innebär för hans egen del att han på årsbasis förlorar 350 000-400 000 kronor.
- Jag måste snart bygga en ny lagård. För att klara det ekonomiskt skulle jag behöva få 4 kronor per kilo mjölk.

Han tror att konsumenterna mer än väl skulle acceptera en höjning av mjölkpriset.
- De allra flesta som inte är bönder vet ju inte vad mjölken kostar. Om konsumenterna få betala en krona mer per liter verkar inte spela så stor roll för de kunder jag talat med. För de flesta familjer skulle den prishöjningen innebära en ökning av matkostnaderna med 500 kronor per år, och det är ju småpotatis i sammanhanget, säger Fredrik Andersson.

Efter en och en halv timme hade mjölkbönderna delat ut 70 liter gratismjölk och ett antal flygblad. Torbjörn Haglund kan rekommendera kollegor runt om i landet att genomföra liknande aktioner.
- Vi måste visa vad vi vill och vad vi kämpar för om svensk mjölkproduktion ska överleva, säger han.

Läs mer i tidningen ATL

Bondenätverk kräver höjt mjölkpris

Mjölkbönder i hela landet kräver nu ett bättre samarbete mellan mejeriföreningarna för att höja priset på mjölk. Många producenter är hårt ekonomiskt pressade och för vissa hotar konkurs.

Kraven på höjt mjölkpris framfördes på tisdagen vid ett möte i Nässjö. Initiativtagare till träffen var ett nätverk av mjölkbönder som jobbar över mejerigränserna.
I nätverket finns representanter för Milko, Falköpings mejeri, Gefleortens mejeriförening, Skånemejerier och Arla Foods.
- Bakgrunden till möte är den akuta situationen med pressad lönsamhet och sänkta avräkningspriser, säger Lars-Erik Karlsson, ordförande i Skånemejeriers valberedning.

Mjölkbönderna vill att mejeriföretagen ska börja samarbeta och anstränga sig för att ta ut ett högre pris av handeln i Sverige.
- Vi i mjölkbranschen har varit för dåliga på att ta betalt för mjölken, säger Lars-Erik Karlsson.
Mötet formulerade ett antal frågor som man vill ha svar på.

Frågorna riktas till mejeriföretagen och intresseorganisationer som LRF, Svensk Mjölk och Svensk Handel.
- Vi tror att det finns pengar att hämta i förädlingen, och i ett industriellt samarbete mellan mejerierna, säger Börje Olofsson, kretsordförande i Arla Foods för Kronobergs län.
Han menar att om fler mjölkproducenter försvinner kan det bli aktuellt med mejerifusioner.
- Jag tycker i varje fall att varje företag ska vara öppen för en sådan diskussion, säger Börje Olofsson.

Syftet med aktionen är också att rädda svensk mjölkproduktion. Konkurs hotar en del mjölkbönder och med nuvarande priser säger sig många klara verksamheten högst ett halvår.
- Det är viktigt att alla förstår vilken kris svensk mjölkproduktion befinner sig i, säger Olle Jonsson, som är Milkoleverantör.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter