Landsbygdsprogrammet




Landsbygdsprogrammet

Det är EU som anger inriktningen för landsbygdspolitiken. Det sker i sjuåriga program, som slår fast de övergripande målen för hela EU. Det övergripande målet för Sveriges landsbygdpolitik är att stödja den ekonomiska, ekologiska och social hållbara utveckling på landsbygden. Ett medel för att nå detta mål är landsbygdsprogrammet. Landsbygdsprogrammet är ett EU-fondprogram. Programmet är ett resultat av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, där landsbygdsutvecklingen spelar en allt större roll i arbetet med att hjälpa landsbygdsområden att möta nya ekonomiska, sociala och ekologiska utmaningar. I Sverige finns sedan 2007 landsbygdsprogrammet antaget. Programmet gäller under åren 2007 till 2013. Programmet ska främja tillväxt, konkurrenskraft, företagande och sysselsättning, och har dessutom höga ambitioner för miljön. Lokalt engagemang i landsbygdens utveckling ska också uppmuntras. Allt detta ska återspeglas i de stödformer som ingår i programmet.

Landsbygdsprogrammet vänder sig till alla som vill ägna sig åt landsbygdsutveckling eller näringsverksamhet på landsbygden. De flesta stödformerna vänder sig till jordbrukare, men en del åtgärder är till för småföretagare, skogsägare, ideella föreningar eller andra aktörer på landsbygden. Programmet har en budget på drygt 35 miljarder kronor totalt för programperioden eller cirka 5 miljarder per år. Programmet finansieras ungefär till hälften av EU. Sverige har valt att satsa mest på olika miljöersättningar - 75 procent av den totala budgeten för landsbygdsprogrammet går till sådana åtgärder. Återstående 25 procent ska användas för att gynna företagande, konkurrenskraft, diversifiering och livskvalitet på landsbygden. Ett syfte med landsbygdsprogrammet är att olika aktörer på landsbygden ska samarbeta mera för att driva på utvecklingen i just deras hembygd. Därför finns Leadermetoden. Leader är alltså inte en egen stödform, utan ett sätt att tillämpa en del av stöden i programmet (läs mer om Leader under särskild rubrik).

Fyra områden många åtgärder

Landsbygdsprogrammet är uppdelat i fyra områden, så kallade axlar. Målen och inriktningarna för axlarna är gemensamma inom hela EU.

Axel 1- Ökad konkurrenskraft : Berörda sektorer är jordbruk, skogsbruk, rennäring, livsmedelsproduktion och förädling av jord- och skogsprodukter.

Axel 2- Förvalta naturresurser : För att uppnå en hållbar utveckling måste jordbruket, skogsbruket och renskötseln bedrivas på ett sätt som bevarar och förstärker ett attraktivt landskap med höga natur- och kulturvärlden.

Axel 3- Diversifiering och livskvalitet: Att ta tillvara de ekonomiska utvecklingsmöjligheterna på landsbygden kan bidra till en förstärkning av landsbygdens näringsliv.

Axel 4 (Leader): En metod för att ta tillvara det lokalt engagemang och kunskap och som medverkar till att nå målen i landsbygdsprogrammet.

Leader

Leader är en metod som innebär att ta tillvara lokalt engagemang och lokal kunskap. I flertalet landsbygdsområden i landet har Leader-områden bildats där partnerskap mellan offentlig, ideell och privat sektor har inrättats. I varje Leaderområde finns en lokal aktionsgrupp LAG (Leaderområdets styrelse) som avgör vilka projekt som ska stödjas. Projekten ska bidra till att uppfylla något av målen inom axel 1,2 eller 3 i landsbygdsprogrammet. Projekten måste också överrensstämma med den strategi som finns framtagen för varje Leaderområde. För att ansöka om ett Leader-projekt vänder man sig till det lokala Leaderkontoret.

Regionala och lokala strategier viktigt att tänka på!

I varje län finns en regional strategi som handlar om hur projektstöden ska fördelas för att nå bästa effekt. I Leaderområden finns också en lokal strategi. Strategierna utgår från de mål och prioriteringar som finns i Sveriges landsbygdsprogram. Ansökningar om stöd prioriteras av länsstyrelsen eller av Leaderkontorets styrelse, den så kallade LAG-gruppen. Prioriteringen görs bland annat med utgångspunkt från i vilken utsträckning ansökan bidrar till att uppfylla målen i den regionala eller lokala strategin. Om det du ska göra i projektet inte stämmer in på strategin är det inte säkert att du kan få stöd.


Medfinansiering

I de flesta projekt finansieras endast en del av kostnaderna med projektstöd. Övriga kostnader ska finansieras med andra offentliga och privata pengar. Du bör därför få någon offentlig aktör att medfinansiera ditt projekt. Ta gärna kontakt med din länsstyrelse eller ditt lokala Leaderkontor för att få mer information.


Läs mer om landsbygdsprogrammet här! http://www.sjv.se/

Hos länsstyrlsen finns också information om landsbygdsprogrammet: http://www.lst.se/

Landsbygdsnätverket arbetar med att uppfylla målen i landsbygdsprogrammet. Läs mer om olika aktiviter som de arrangerar. Här finns också en hel del information om Leader och landsbygdsprogrammet: www.landsbygdsnatverket.se

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter