Fodra hästen för kyla




Fodra hästen för kyla

Vuxna hästar som är anpassade till kallt klimat kan klara sig bra ned till -15 graders kyla. Vid kallare temperaturer än så behöver de mer foder eller ett täcke för att hålla kroppsvärmen, enligt Foderbladet Häst nummer 6/08 från SLU.

Värme bildas vid alla metaboliska processer i kroppen på människor och djur. Värmeproduktionen är särskilt hög strax efter en måltid eller utfodring, då födan bryts ned och näringsämnen omsätts och lagras i kroppen.

Hos hästar sker en stor del av energiförsörjningen med hjälp av mikroorganismer i grovtarmen och värmeproduktionen är förhöjd längre. Generellt kan man säga att ju mer foder hästen äter desto högre blir värmeproduktionen, skriver Foderbladet Häst.

En vuxen häst som väger cirka 500 kilo behöver ungefär 1,5 megajoule extra för varje grad under -15. Unghästar fryser tidigare än vuxna hästar. De behöver extra foder när temperaturen går ner mellan 0 och -11 grader.

Om hästar ska klara kyla bra måste deras egen isolering fungera. Pälsen ska få luften nära huden att stå stilla och det går bättre för en tät och lång päls än för en kort och gles.

Om hästens päls är blöt kan den förlora delar av sin isolernade förmåga. Därför kan hästen frysa om det regnar och blåser även när det inte är så kallt ute.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter