Enklare för lantbrukare




Enklare för lantbrukare

Lantbrukarna kan få en 25-procentig minskad administrativ börda. Det är innebörden av ett förslag från Jordbruksverket.

Sammanlagt mellan 70 och 90 miljoner kronor skulle lantbrukarna spara om alla förenklingsförslag skulle genomföras som Jordbruksverket presenterat dem för regeringen.
De flesta förslaget gäller lantbrukare med djur och de som söker EU-stöd.
Inom Jordbruksverket håller ett regelförenklingsarbete på och det sker i samarbete med näringen. Myndigheten har tidigare genomfört förenklingar inom framför allt journalföring av djur och det har minskat lantbruksföretagens administrativa börda med fem procent på två år, enligt beräkningar av Nutek.
Nu föreslås ytterligare regelförenklingar för upp till 90 miljoner kronor eller motsvarande 25 procent.

I det förslaget ingår en slopad stalljournal. Bland förslagen kan i övrigt nämnas färre uppgifter till djurregistret, förenklad prövning för de som vill bygga nya stall och enklare grismärkning och att även får ska kunna märkas med reservbricka om fåret tappar en original id-bricka.
Förslaget om att det inte ska vara krav på att separat föra journal för nötkreatur skulle totalt sett spara mellan 20 och 40 miljoner kronor.
Ansökningar om EU-stöd föreslås också bli enklare med bland annat tydligare information och att kartan över jordbruksarealen inte behöver skickas in varje år.

Nästa år lanserar Jordbruksverket dessutom nya e-tjänster, som att beställa öronbrickor via myndighetens webbplats och möjligheten att via nätet ändra i ansökan om EU-stöd.
Jordbruksverket anser också att antalet stödformer ska bli färre och att befintliga uppgifter i register ska kunna användas i nya ansökningar om EU-stöd.
Men det är frågor som ligger på EU:s bord och det gäller också flera av de andra förslag som Jordbruksverket vill genomföra.


Fakta

Jordbruksverket har ett samlat ansvar för jordbruk och trädgård. Det innebär bland annat att verket analyserar utvecklingen inom näringarna och verkställer de politiska besluten inom området.
Administrationen av EU:s jordbrukspolitik är en av verkets huvuduppgifter. Verket ska arbeta för förenklingar av EU:s regleringar inom den gemensamma jordbrukspolitiken och för en effektiv och miljöanpassad jordbrukspolitik i EU. Landets distriktsveterinärer utgör en betydande del av organisationen.
Jordbruksverket har cirka 1 180 anställda. Ungefär 600 av dessa arbetar på huvudkontoret i Jönköping.
Källa: jordbruksverket.se


Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter