Butiken hotas när macken försvinner...




Butiken hotas när macken försvinner

Det är inte bara bensinen som försvinner när mack döden breder ut sig över landet. I Åmot befarar man att också den kooperativa matbutiken ska slås ut när OK i sommar plockar bort bensinpumparna. - Det vore katastrof. Skolan och butiken är livsnerverna här, tycker Veronica Sundquist.

Arbetarbladet har i en rad artiklar beskrivit hur små orter i landet drabbas av mackdöden Som en följd av rationaliseringar inom branschen och tuffare lagstiftning försvinner allt fler bensinstationer. En annan följd är att små närbutiker kan dras med i fallet.

I Åmot finns den kooperativt ägda Konsumbutiken som de flesta av byborna är delägare i. Förutom dagligvaror som mat tillhandahåller butiken en lång rad andra tjänster.

Service till byborna

- Vi har frimärken och paketutlämning, Svenska spel och utlämning från Systembolaget. Och så är vi Apoteksombud, berättar butiksföreståndaren Anette Larsson.

Mitt emot butiken står de två bensinpumparna som ägs av OK. Men till sommaren tänker företaget ta bort pumparna. Den ekonomiska föreningen har uppvaktat OK för att få ta över driften av pumparna men hittills har företaget sagt nej till alla förslag. Nu är Åmotsborna oroliga över hur det ska påverka butiken.

Åker till Ockelbo i stället

- Vi får räkna med att butiken tappar 20 procent av sina kunder när de inte kan tanka där. Måste man ändå åka till Ockelbo för att tanka är det många som kommer att handla där på samma gång, säger Åke Lamm som sitter i Åmots ekonomiska förening.

En så stor förlust klarar butiken inte av - då kommer den också att tvingas stänga. Och med den försvinner paketutlämningen, Apoteksombudet och alla de andra tjänsterna.

Svårt för de äldre

Anette Larsson konstaterar att många av de lite äldre Åmotsborna är trogna stamkunder som alltid handlar i butiken medan de yngre oftare handlar på annan ort.

- Men det alla blir av med är spontanhandlingen, om man råkat glömma något. Den försvinner med butiken.

En livsnerv

Att bli av med butiken vore en katastrof, tycker Åmotsbon och kunden Veronica Sundquist. Hon handlar det mesta i Åmot och hoppas att bensinpumparna inte ska påverka var byborna väljer att handla.

- Butiken är jätteviktig för byn. Det är svårt att sätta sig in i hur det skulle bli om den försvinner. Det är ju skolan och butiken som är livsnerverna här.

Hur ska det gå för Åmot?

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter