Brysselexperterna – från Västra Torup




Brysselexperterna - från Västra Torup

Byalaget i Västra Torup har blivit något av experter på bidrag till landsbygdsutveckling. För det här året ligger 4,5 miljoner från EU i potten.

Bryssel, eller snarare EU, är ganska generös med pengar för landsbygdsutveckling. Hässleholm och Perstorp är ett av åtta "lag" i Skåne som totalt kan få ta del av 26 miljoner för perioden 2007-2013. För 2009 4,5 miljoner.
Men det är inte helt lätt att norpa åt sig de sköna miljonerna. Byalag och föreningar med ambitionen om EU-pengar måste veta hur Bryssel tänker.

Ett byalag som kan EU är Västra Torup. Sedan 2003 har de lyckats ro i land 1,4 miljoner (inte enbart EU-medel) som plöjts ner i bland annat en renovering av bystugan för en halv miljon.
EU-pengarna har även inneburit satsningar i olika aktiviteter som kompetensutveckling, kvinnofrukostar, temakvällar och ungdomskafé med mera.

Ordförande i byalaget, Connie Asterman, uppmanar andra byföreningar och byalag att gå till attack. Kan Västra Torup kan andra, är budskapet. Och potentialen är stor - Hässleholm och Perstorp har ju en stor landsbygd.
- Det gäller att ta chansen, att inte vara rädd för byråkratin, säger Connie Asterman, som tillägger att hon och hennes kollegor i byalags styrelse gärna ställer upp och vägleder.

Det har man för övrigt gjort ett bra tag nu - EU-experter som man blivit.
- I torsdags hade vi Röke byalag här och vi har tidigare varit uppe i Småland och berättat hur man går till väga.
Connie ger lite tips som bevekar Bryssel: Förbjudet är alla soloprojekt. En förutsättning är att föreningar och näringsliv går hand i hand. Lika viktigt är hur man fyller i en ansökan.
- Säg att man vill utveckla turismen. Förbjudna är ord är vandrarhem, det är inget som går hem i Bryssel. Tillåtna, ja nästan nödvändiga ord, är nätverk, samverkan, landsbygdsutveckling, integration och jämställdhet.

För det här året står alltså 4,5 miljoner på spel och naturligtvis kommer Connie Asterman & co att ragga delar av den summan.
Hon är lite hemlighetsfull om vad pengarna ska gå till, men erkänner så mycket att de ska malas ner i aktuella hjärtefrågor som bredband åt alla och en förbättring inom kollektivtrafiken. Buss ner i byn och tågstopp står också på önskelistan.


Per Strandell

Läs mer i Norra Skåne

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter