Skolfrågan till debatt i Sörmland




Tidigare i veckan har vi berättat om hur invånarna i Bräkne-Hoby ilsknat till över kommunens planerade nedläggning av skolor i ytterområdena. I Sörmland har man samma problem. -Vi har två skolor som är nedläggningshotade och en som ska minska, säger Leif Pettersson som är verksamhetsledare i Sörmlands länsbygderåd. Leif Pettersson har idag skickat en insändare till Sörmlandstidningarna som kan läsas här.

Nedläggning av våra skolor!


Det är ett politiskt lågvattenmärke att hela tiden gå in och sparka på våra landsbygdsskolor.

I många fall tror jag inte det handlar om skolan, utan att få visa sin politiska makt och få sitt namn och sin politiska bokstav publicerad. Skolan är ett kärt och känsligt ämne i varje bygd, det vet våra politiker och det utnyttjar de. Vi har alltid haft en skoldebatt om nedläggning och den drabbar nästan alltid i ytterområdet av kommunerna. 

Den politiska majoriteten som härskar i många kommuner har ofta dikterat sina villkor för att visa sitt partis ideologiska styrka, istället för att på ett demokratiskt sätt finna en god lokal lösning. Det har alltid i modern tid transporterats pengar från den lilla orten till den stora. Vi ser många av våra Kommuner som dränerar sitt omland på tillgångar till gagn för centraliseringen. Det är en av anledningarna till den pågående globala finanskrisen.

Många små aktörer ger ett mindre sårbart samhälle än få stora!

Har vi råd med Centralorter? Det är dyrt att underhålla och driva dessa.  De kom till som handelsorter en gång i tiden. Men behöver vi dem i dag? Den frågan är lika aktuell att diskutera som om vi behöver skolorna i Floda, Sigridslund eller Näshulta! 

Drygt 30 % av befolkningen bor utanför centralorterna, många väljer ett lantligt boende för en god livskvalité och närheten till naturen och de ekologiska kretsloppen.

Vi betalar lika mycket skatt oavsett var vi bor, det fungerade när vi hade små fria kommuner, sen kom kommunsammanslagningen och ur det har orättvisor skapats. Med dagens centralpolitiska kommunala kraftfällt borde det vara så att ju längre från centralorten du bor ju lägre skatt. Vi vet att varje barn kostar utbildningspengar, men för att komma ifrån det politiska käbblet i varje kommun borde staten ställa en lika stor skolpeng till varje barn att utbilda sig för, ungefär som barnbidraget.  Detta skulle ge möjligheter för barnen och föräldrar att välja skola.  Det kanske skulle ge oss andra alternativ.

Lyft fram det unika och positiva med våra lokala skolor på landsbygden, öppna skolan för bygden och använd lokalerna till mer än skola.

I vårt nätverk Hela Sverige Ska Leva finns en kunskapsbank med alternativa lösningar i frågan, från olika delar av landet.


Leif Pettersson verksamhetsledare I Länsbygderåd Södermanland

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter