Stängd skola kostar 3 miljoner om året



Stängd skola kostar 3 miljoner om året

Nya Nynässkolan stängdes i höstas. Nu används lokalerna bara sporadiskt och i värsta fall kan det dröja flera år innan de är i fullt bruk. Under tiden får skolförvaltningen betala 3 miljoner kronor i hyra om året.

I januari förra året beslutade kommunfullmäktige att barn- och ungdom inte behöver betala hyra under uppsägningstiden för de lokaler de lämnat.

Detta var tänkt som en sporre för att de skulle göra sig av med lokaler.

Några dagar senare kom också besluten att stänga Pingeltorpsskolan, Söderskolan och Nya Nynässkolan.

Men lokalerna för Nya Nynässkolan sades inte upp trots att eleverna flyttade.

- Vi har en del verksamhet kvar där, och behövde göra ljudmätningar för att göra det möjligt för kulturskolan att flytta in, säger förvaltningschefen Carola Helenius Nilsson.

Kulturcentrum

Sedan beslutet har de ursprungliga planerna på att kulturskolan ska ta över Nya Nynässkolan utvidgats till att omfatta idéer om ett helt kulturcentrum, där även gymnasieskolans estetiska utbildningar ska inrymmas.

Den förstudie som gjorts är nu ute på remissrunda och ska vidare för beslut i kommunstyrelsen, troligen i januari. Flera frågor återstår att få svar på; till exempel hur realistiska planerna är, hur lång tid de tar att genomföra och vad prislappen blir.

Även om beslutet skulle stanna vid att enbart kulturskolan flyttar in kan det dra ut på tiden. I dag använder Borgarskolan aulan ibland, och träningslokaler i källaren. Samtidigt vill kulturskolan ha tillgång till hela byggnaden, och att den ska vara anpassad till deras behov.

Inga pengar till ombyggnad

I dag finns inte tillräckligt med pengar avsatta till en ombyggnad, och Bo Rickegård på Gavlefastigheter bedömer att det kan ske tidigast till sommaren.

Någon flytt till hösten ser det inte ut att bli, och det är tveksamt om det ens blir av under nästa vår.

Under tiden tickar hyrespengarna i väg för barn- och ungdomsförvaltningen. 3 miljoner kronor för ett år är nästan lika mycket som kostnaderna för sju lärare.

- Ibland tar det längre tid än man skulle vilja att krypa ur lokalkostnader, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, s.

Ser du situationen som ett problem?

- Jag ser det som att det finns möjligheter också, att göra något bra av lokalerna.

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter