Skogsstyrelsen vill öka intresset för röjning




Skogsstyrelsen vill öka intresset för röjning

Det är med skog som med rädisor i trädgårdslandet - kvalitén blir lidande om det blir för mycket.
- Många små rädisor är inte så roliga, säger Clas Fries - Skogsstyrelsens specialist på skogsskötsel, som besökte ett "röjseminarium" i Bollnäs på torsdagen.

Ämnet för dagen var "röjningsberget" - eftersatt röjning av ungskog bland landets skogsägare. Skogsstyrelsen hade samlat närmare 50 personer från skogsföretag, skogsägareföreningen Mellanskog och naturbruksgymnasiet i Ljusdal till ett seminarium på Bollnäs folkhögskola med röjexperten Clas Fries som gäst.
- Vi försöker på olika sätt öka intresset för röjning. Genom att bjuda in folk över företagsgränserna till en inspirationsdag, vill vi samla goda idéer och förslag på olika aktiviteter, säger skogskonsulent Sven O Larsson vid Skogsstyrelsens kontor i Bollnäs.

Clas Fries budskap är att det aldrig är för sent att skärpa sig när det gäller eftersatt röjning. Och om man inte hinner med det själv som skogsägare, finns det många entreprenörer som kan åta sig jobbet:
- Det kostar en del, men det lönar sig.
Det finns en "ryggsäck" med ett röjningsberg från 1990-talet, när röjningsplikten enligt lagen togs bort och bidragen till röjning försvann. Då ställdes röjsågen undan, konstaterar Clas Fries.
Eftersatt röjning leder till sämre timmer och massaved - och sämre ekonomi. Men röjningen har faktiskt ökat under senare år:
- 1995 röjdes det 125 000 hektar ungskog i landet. Idag röjs det dubbelt så mycket - 250 000 hektar - men egentligen skulle man behöva röja 300 000.
Vid seminariet informerade Skogsstyrelsen också om ett nytt system för skogsägare och deras ombud att anmäla sina skogsavverkningar.
- Från januari 2009 ska alla skogsägare kunna sitta hemma vid datorn och se de uppgifter som vi på Skogsstyrelsen har om deras fastigheter. Det är bland annat kartor och flyg- och satellitbilder, som kan användas som underlag för anmälningarna, säger Sven O Larsson.


Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter