En riktig julklapp till landsbygden!



Nu är Leader Gästrikebygden i skarpt läge och landsbygdens eldsjälar har en månad på sig att söka finansiering för sina utvecklingsprojekt. Under 2009 kommer drygt tre miljoner kronor att fördelas och såväl föreningar, företag och kommuner är välkomna att söka!

Alla goda utvecklingsprojekt är välkomna att söka finansiering från Leader, men det finns också en tydlig prioritering när finansieringsbesluten ska fattas. Detta bygger dels på de lagar och regler som finns för offentligt finansierat projektstöd, men också på den lokala utvecklingsplan som är grunden för Leader Gästrikebygden. Viktiga grunder i ett Leaderprojekt är samverkan, lokal förankring och realistiska förväntningar om långsiktigt positiva effekter för tillväxt och livskvalitet på landsbygden.

- Det finns gott om idéer och önskemål ute i bygderna och därför uppmanar vi alla intresserade till att nu ta chansen att snacka ihop sig om vad de vill uppnå och hur de ska göra det. Självklart hoppas vi att de går från ord till handling och använder sig av möjligheterna med Leader, säger Kenneth Nyberg, ordförande för Leader Gästrikebygden.

Totalt ska 3,5 miljoner kronor fördelas årligen till projekt som utvecklar landsbygden i Gästrikland med fokus på tillväxt och livskvalitet. Pengarna kommer från EU, stat, kommunerna i Gästrikland och region Gävleborg. Syftet med Leader är att såväl projektinitiativ som finansieringsbeslut ska delegeras till dem det berör - folket på landsbygden. Projektbeslut tas fyra gånger årligen av LAG, som är styrgruppen för Leader Gästrikebygden ideell förening. Föreningen har öppet medlemskap och alla intresserade uppmanas bli medlemmar. De som vill bli medlemmar eller diskutera projektidéer rekommenderas att ta kontakt med verksamhetsledaren:

- Jag har märkt att många är osäkra på hur man gör för att knyta ihop idéer till ett projekt och fylla i ansökningsblanketter. Det har redan blivit en del kvällar med hembakt och projektdiskussioner ute i stugorna och jag träffar gärna alla som behöver ett bollplank i processen. Det är ju idéerna och viljan att nå målen som är det viktiga, inte att man är ansökningsproffs! säger Theres Sundberg, verksamhetsledare för Leader Gästrikebygden.

Kanske är det läge att använda mellandagarna till att fundera på hur just din bygd kan utvecklas och om Leader kan vara ett sätt att finansiera planerna. I andra delar av landet där Leaderarbetet har kommit igång finns det många spännande projekt inom allt från besöksnäring och produktförädling till ungdomsevents och mångfalden förväntas bli stor även i vårt område. Den 15 januari är det deadline för ansökningar till första beslutet.

Läs hela artikeln hos Svensk Press

Läs mer om Leader Gästrikebygden

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter