Ansökan om bygdeavgifter skall vara inne före 31/1-09





Bestämmelser om bygdeavgifter

Bestämmelser om bygdeavgifter finns från och med 1999 i lagen med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. Tillämpningsföreskrifter rörande bygdeavgiften finns i förordning om bygde- och fiskeavgifter (1998:928). I den sägs att avgiftsmedel som inte skall gå till vissa skadeersättningar skall användas till investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service i bygden eller annars är till nytta för denna (8§).

I samma bestämmelser sägs även att lån eller bidrag ej får medföra att det blir nödvändigt att även i fortsättningen bevilja medel för ändamålet eller att stat eller kommun kan förorsakas inte avsedda kostnader. Hänsyn skall tas till statligt stöd som lämnas i annan ordning.

Det är den bygd som berörs av vattenföretaget eller anläggningar för detta som kommer i fråga för bidrag. Det är sagt att bygdebegreppet skall ges en vid tolkning och att bugdeområdet vid en vattenreglering inte får avgränsas alltför snävt. En prövning får ofta ske från fall till fall. Nyttan och betydelsen av investeringen får därvid bland annat vägas in i sammanhanget. Vissa åtgärder kan vara till nytta för de boende i ett betydligt större område än andra.

Bygdeavgiften följer förändringarna av basbeloppet. Varje år betalas det in cirka 700 000 kr i bygdeavgifter.

Ansökan om bidrag av bygdeavgiftsmedel
skall vara Länsstyrelsen tillhanda senast 31 januari varje år. Om det är en förening, klubb eller liknande skall bifogas följande handlingar till ansökningen.

  1. Styrelsens sammansättning.
  2. Bestyrkt protokollsunderlag eller annan liknande handling som visar dels att föreningen beslutat söka bidrag av bygdeavgiftsmedel dels vem som är behörig att företräda föreningen.
  3. Uppgift om hur stort belopp som sökes som bidrag av bygdeavgiftsmedel.
  4. Utförlig kostnadsberäkning.
  5. En plan som klart och tydligt redovisar hur projektet i dess helhet avses finansieras.

Det kan dessutom behövas ytterligare handlingar beroende på vad ansökan avser t ex att anordna vägbelysningar och skoterleder bör karta bifogas där dessa är utmärkta, att upprusta bygdegårdar bör fastighetsbeteckning anges.

Länsstyrelsen beslutar i maj-juni varje år vem som får bidrag av bygdeavgiftsmedel.

De som har beviljats bidrag har sedan att i vanlig ordning rekvirera del av bidraget. Slutredovisning av bidraget skall göras senast 1 år efter beslutsdatum.

Ansökan om bygdemedel (PDF)

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter