Styrelsemöte i Alfta


Höstens första styrelsemöte ägde rum i Alfta i Hälsingland. Styrelsen samlades på måndagen på Gästis i Alfta vid lunchtid. Eftermiddagen ägnades åt att diskutera vår framtida organisation med hjälp av metoden Hållbar kommunikation som utvecklats av organisationskonsulten Eva Grundelius.

Hälsingland är bland annat känt för sina vackra hälsingegårdar och innan middagen fick hela gänget en rundtur. Vi fick se ett stort antal enorma trähus med snickarglädje och arbetade förstukvistar. I en av de vackraste, Ol-Anders i Alfta, åt vi även middag.

Tisdagen var det dags för det formella styrelsemötet och dagordningen var diger. Som brukligt inledde verksamhetschefen, Staffan Bond, med en kort beskrivning av läget. Sommaren har inte varit händelselös. Vi har bland annat annonserat i tre bilagor som gått med Svenska Dagbladet, vi har fyra nya projekt och vi har anställt en projektekonom, Peter Liljeström, på deltid fram till årsskiftet. Sist men inte minst, rapporterade Staffan att ekonomin i god ordning.

De fyra nya projekten är Landsbygd 2.0 som innebär att utbilda processledare för att stimulera unga till lokalt arbete på egna villkor, Kvinnors entreprenörskap, fas två (se vår hemsida), Kompetenta anordnare och projektet Lokala finansieringslösningar. En kort beskrivning av de två sista finns längre ner.

Uno redovisade våra projekt och konstaterade att vi för närvarande har 14 pågående. Hållbara bygder ska redovisas i slutet av oktober och innan dess kommer handboken Lokala omställningsplaner, liksom en skrift som berättar om de deltagande bygdernas arbete.

I förra snabbprotokollet, den 3 juni, berättade Uno om våra planer på samarbete med det engelska nätverket Transition Towns. Senaste nytt är att en styrgrupp nu ska bildas för att utveckla det svenska nätverket. En representant från England kommer att ingå i gruppen. Uno berättar att intresset är stort för att gå med i ett svenskt omställningsnätverk (transition är det engelska ordet för omställning). Med andra ord: det känns som om nätverket ligger bra i tiden.

Arbetet med landsbygdsriksdagen i Sunne flyter på. Marknadsgruppen har snart en kommunikationsplan klar, ett vykort med info om riksdagen är på gång och kort sagt ser allt bra ut.

Vår organisationsgrupp arbetar på. Den består av styrelsemedlemmarna Åse Blombäck, Ingegerd Petersson, Kenneth Nilshem, Jan Runfors och Johan Boström. Ett av gruppens resultat är att Hela Sverige ska leva kallar alla medlemsorganisationer till ett möte under hösten.

Ulrik Strömberg gav en kort rapport om hemsidan och bygdebanken och berättade att den sista september, då är den nya hemsidan ute i internetrymden. Äntligen!

Ulla Herlitz redogjorde för ett par projekt. Inom Lokala finansieringslösningar anordnas fem inspirationsträffar med målet att deltagarna startar eller vidareutvecklar lokala finansieringslösningar. Det andra projektet kallas "Kompetenta anordnare - resten av landet". Där ingår Ulla, Åse Blombäck och Lotta Johansson (Stockholms länsbygderåd). Syftet är att hitta, utbilda och stötta anordnare av "fas-treåtgärder".  I projektet krävs ett antal regionala samordnare och Ulla berättade att de redan fått in ett antal intresserade.

Slutligen en internationell utblick. Det har varit landsbygdsriksdag i Estland under sommaren och från Hela Sverige ska leva deltog fem personer. Under landsbygdsriksdagen i Lycksele bildades nätverket ERCA, European Rural Community Association. I Estland gick medlemmarna ett steg längre och bildade en formell förening, med säte i Sverige, berättade Staffan Bond som var en av deltagarna.  

 

Rikt dekorerad förstukvist till Hälsingegård.jpg (280.73kb) 

Hälsingegården Ol-Anders i Alfta där middag serverades.

 

Väggmålningar i Herrstuga.jpg (215.52kb) 

En liten glimt av herrstugans vackra väggdekorationer.

 

Två kvinnliga styrelseledamöter äter lunch.jpg (274.36kb)

Styrelsemedlemmarna Gunnel Cassel Söderbäck och GunMarie Persson äter lunch på Gästis.

 

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter