Turismen lyfter med svag krona




Turismen lyfter med svag krona


I år blir det ytterligare ett rekordår för svensk turism. "Vi väntar oss en omsättning på samma nivå som under rekordåret i fjol, då tillväxten var 4 procent", säger Jan Lundin, vd för Rese- och turistnäringen i Sverige. Det är privatturister och utlänningar som ökar, medan affärsresenärerna minskar.

Siffrorna för i fjol är inte klara ännu, men man vet att turistbranschens omsättning blev drygt 245 miljarder kronor. Det var en ökning med cirka 4 procent från året innan. Hittills i år pekar allt på att det blir ett minst lika bra år som i fjol, trots lågkonjunkturen. Kronans krasch gör att svenskarna semestrar hemma och att utlänningarna dras till Sverige. Speciellt danskar, norrmän och tyskar kommer i allt större antal.


"Vinterturismen i Sverige har heller aldrig upplevt en så bra säsong som i år.Skidturismen har stått sig väldigt väl", säger Mathias Lindström, marknadsdirektör på Skistar, som driver skidanläggningar i både Sverige och Norge. Mer specifik än så är han inte eftersom Skistar är börsnoterat och inte släpper vintersiffrorna förrän i juni.

Mathias Lindström säger att fjolårets och årets tillströmning av vinterturister redan syns i bokningarna för säsongen 2009-2010. Hela turistbranschen har stora förväntningar på det innevarande året. Den senaste undersökningen visar att 65 procent av företagen är väldigt optimistiska och endast 8 procent negativa. Hela 80 procent säger att de inte planerar några personalnedskärningar.


Föreningen Rese- och turistnäringen i Sverige, RTS, har de senaste åren arbetat hårt med att försöka locka investerare till branschen. I går hölls en kapitalmarknadsdag i Stockholm med cirka 200 turistföretagare och ett femtiotal investerare.

"Det handlar om att investerarna vill investera, men att de inte riktigt har hittat objekt. På kapitalmarknadsdagen vill vi hjälpa turistföretagen att nå ut", säger Jan Lundin.


Urban Karlström, statssekreterare på finansdepartementet, kallar turistbranschen för en vinnare och påminner om dess vikt räknat i exportvärde.


"Med cirka 90 miljarder kronor i exportvärde är turistbranschen något större än järn och stål", säger Urban Karlström, som också förklarar att han vill införa euron, trots att den svaga kronan varit till nytta det senaste året.

Bland de turistföretag som har plockats ut som attraktiva investeringsprojekt att visa upp fanns bland annat Fjällhotellet Lofsdalen, Idre Golf Ski & Spa, Briggen Tre Kronor, Klövsjö Panorama och Öjeberget Hotell & Spa Järvsö.


Enligt Anna Hammarberg, som ansvarar för turisminvesteringar hos statliga Invest in Sweden Agency, är trenden bland utländska investerare som vill in i Sverige just tunga miljardinvesteringar i fastigheter och byggen av semesteranläggningar.


"Bland de mindre investeringarna finns livsstilsentreprenörer som köper ett vandrarhem eller en campingplats. Eller aktivitetsbolag, som det franska hundslädesföretaget som flyttade verksamheten från alperna till Sälen. Eller resebyråer", säger Anna Hammarberg.


Källa: Dagens Industrilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer på Region Gävleborgs Hemsida


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter