Nya satsningar på hästföretagande




Nya satsningar på hästföretagande

Hösten 2010 kan Sverige lanseras internationellt som en ridturismdestination. Det blir resultatet av ett projekt som Svenska Ekoturismföreningen kommer att driva med hjälp av pengar från Jordbruksverket.

22 projekt med huvudmål att stärka livskraftigt hästföretagande har sammanlagt att beviljats 5 miljoner kronor under 2009.
I januari utlyste Jordbruksverket fem miljoner kronor till nationella projekt som ska främja livskraftigt hästföretagande. Av 52 ansökningar har Jordbruksverket nu sållat ut 22 stycken som i första hand är inriktade på utveckling av regionala hästkompetenscentrum och utveckling av hästturism. Projekten ska fokusera på frågor som är avgörande för hästsektorns positiva utveckling.

Utveckling av storstadsnära hästturism
Ett av projekten som beviljats pengar är en förstudie som ska belysa frågorna kring hästturism i storstadsnära landsbygd. Målet med förstudien är att hästföretagare som har sin verksamhet nära storstäder ska bli mer marknads- och kundorienterade och ta vara på möjligheterna att ha storstaden nära sin verksamhet.

Fler ansökningar om regionala hästcentrum
På flera håll runt om i landet pågår nu satsningar på regionala hästkompetenscentrum, ett behov som även lyftes i regeringens nya landsbygdsstrategi.
Av de 22 beviljade projekten är hälften satsningar på centrum för långsiktiga frågor som ska främja hästföretagande och hästsektorns utveckling. Det kan till exempel handla om hästen i samhällsplaneringen, insatser beträffande landsbygdens utveckling, hästavelns förutsättningar och samhällets stöd till barn och ungdomars fritid.

Resultat av projekt ska spridas nationellt
Pengarna är inte avsedda för satsningar i enskilda företag utan ska vara överförbara till hela landet så att många som möjligt kan ta del av resultaten. Det är också viktigt att resurserna för främjande av Livskraftigt hästföretagande är ett komplement till de möjligheter som finns i landsbygdsprogrammet.

Källa: Jordbruksverket

Läs mer på Land Lantbruk


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter