Verktyg och resurser i den nya strategin




Verktyg och resurser i den nya strategin

Efter två och ett halvt års arbete offentliggjordes idag den samlade strategin för landsbygdens utveckling. Näringsminister Maud Olofsson höll pressmöte på regeringskansliet och Catrin Mattsson, politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet, presenterade strategin på konferensen Den ideella sektorn i Landsbygdsprogrammet i Stockholm.


Catrin Mattsson inledde med att säga att strategin innebär ett brett anslag. Alla departement, utom möjligen utrikesdepartementet, har bidragit. Den innebär ett samlat dokument som innehåller både sådant som regeringen har genomfört och sådant som ska genomföras inom den närmaste tiden.


De strategiska insatserna är indelade i sex områden, företagande, utbildning och forskning, service, kommunikationer och infrastruktur, naturresurser och, slutligen, en landsbygdssäkrad organisation.


Under varje insatsområde finns ett stort antal åtgärdspunkter och här nedan saxas lite ur de olika områdena.

Förutom ett antal åtgärder för att underlätta för företagande kan nämnas att det blir 20 000 nya poliser, att medlen för statlig medfinansiering av enskilda vägar och enskilda färjelinjer ökar med 150 miljoner kronor år 2009, och att 265 miljoner kronor har anslagits under 2008-2011 för att främja anläggning av bredbandsinfrastruktur.

Forskning om landsbygden är viktig, konstaterade Catrin Mattson.

-Vi behöver veta mer om vilka insatser som ger resultat. Vi kommer löpande att utvärdera insatserna, främst via det nya verket Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.


Landsbygdsäkring inom alla politikområden är det sjätte och sista insatsområdet i strategin.

En arbetsgrupp ska nu skapas som leds av statssekreterare från Näringsdepartementet och Jordbruksdepartementet. Syftet med gruppen är att kunna uppmärksamma initiativ och arbetssätt som är viktiga för landsbygdens utveckling, samt att stödja andra departement i deras arbete med landsbygdsrelaterade frågor.


Catrin berättade också att de lokala föreningarnas och gruppernas roller för den fysiska planeringen ska lyftas fram i det fortsatta arbetet med plan- och bygglagen.


Hon avslutade med att säga att strategin innehåller ett stort antal verktyg och resurser och uppmanade oss att använda oss av dem.


-Hittar ni "buggar" någonstans, är ni välkomna att höra av er!

Strategin är 189 sidor lång  regeringen
Läs hela skrivelsen här: Regeringen



Karin Wenström
Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter