Tio felaktigheter om förnybar energi




Tio felaktigheter om förnybar energi


Engelska The Guardian avlivar ett antal av de största myterna om förnyelsebara energikällor.

1. Solceller är för dyra
Nästa generations solpaneler blir mycket tunnare, tillgodogör sig mycket mer energi och kostar bara en bråkdel av dagens.

2. Vindkraften är alltför opålitlig
Spanien fick mer än 40 procent av sin energi från vindkraft under vissa perioder förra året. I delar av Tyskland får man mer el från vindkraftverk än man gör slut på. Skottland kan lätt förse Storbritannien med 10-15 procent av nödvändig el till priser som matchar dagens kol- och oljepriser.

3. Våg- och tidvattenenergi har ingen framtid
Under 2008 sjösattes det första storskaliga vågkraftsprojektet Pelamis 5 km utanför Portugals kust samtidigt som ett tidvattenkraftverk på Nordirland kopplades upp mot elnätet i Storbritannien.

4. Kärnkraft är billigast av koldioxidneutrala energikällor
Förseningarna och fördyringarna för den nya reaktorn i Olkiluoto i Finland är det tydligaste exemplet på de höga och oförutsägbara kostnaderna för att bygga kärnkraftverk. Reaktorn skulle vara klar för start 2008 men kommer igång tidigaste 2012. Den första kostnadsberäkningen var på 3 miljarder euro. Nu lutar det åt 6 miljarder euro.

5. Elbilar är långsamma och fula
Bilindustrin är nu mycket nära att göra elbilar som kan matcha vanliga bilar i komfort och prestanda.

6. Biobränsle förstör miljön
Om bara några år kommer vi att kunna producera fordonsbränsle från jordbruks- och skogsbruksavfall, men bränsle producerat av livsmedel var ingen bra idé.

7. Klimatförändringen tvingar fram biodynamiskt jordbruk
Biodynamiskt jordbruk avkastar bara hälften av fossilberoende jordbruk. Om inte den siffran kan förändras är slutsatsen given - världen kan inte föda sin befolkning och samtidigt producera stora mängder cellulosa för biobränsle.

8. Koldioxidsnåla hushåll ett måste
Hus och hushåll står för hälften av världens koldioxidutsläpp. Men att bara göra nya byggnader koldioxidfria löser inte problemet. Man måste, som i Tyskland, stimulera fram eko-renovering av äldre hus för att få någon effekt.

9. De effektivaste kraftanläggningarna är stora
Nya typer av små, hushållsnära gaskraftverk som ger hälften el och hälften värme, är på väg ned mot samma effektivitet som stora kraftverksgeneratorer.

10. High-tech löser klimatproblemen
Det kan vara billigare och mer effektivt att söka andra lösningar än att till exempel bygga kärnkraftverk.

Källa: Ny Teknik/The Guardian

Läs artikeln på Lant Lantbruk


Kommentarer
Postat av: Michael Karnerfors

På Ny Teknik's hemsida kan man från och med 2009-03-16 läsa artikeln "Dags att avliva energimyterna". Artikeln citerar Michael von Bülow, som i sin tur citerar en artikel skriven av författaren och miljödebattören Chris Goodall i The Guardian. Ny Teknik skriver att "[artikelförfattaren] räknar upp 10 myter och avlivar direkt de flesta av dem". Tonen i artikeln är som om den vore en nyhetsartikel baserad på fakta, vilket också är naturligt att anta eftersom den publicerats på avdelningen "Nyheter". Men redan vid en snabb granskning faller den bilden. Goodall's originalartikel är ett opinionssökande debattinlägg. Och som att det inte var illa nog visar faktakontrollen av påståendena i artikeln att de inte alltid håller.



Låt oss göra några nedslag...



Goodall påstår att det är en myt att vindkraft är en opålitlig kraftkälla. Hans argument för detta är att spansk vindkraft, vid ett speciellt blåsigt tillfälle och då efterfrågan var låg, stod för 40% av Spaniens elproduktion. Detta påstående är faktamässigt korrekt, men ändå direkt vilseledande. Vi behöver bara titta på oss själva för att se hur fel det är. Från slutet av januari i år var svensk vindkraftsproduktion enligt Vattenfalls statistik från http://www.vindstat.nu så låg att medelproduktionen sjönk med ca 50% på 30 dagar. Från 25 till 30 januari låg dygnsproduktionen på 2-4% av installerad effekt. Det är inte orimligt att anta att som sämst var ögonblicksproduktionen på under 1% av installerad effekt. Detta kan inte kallas tillförlitligt.



Goodall's uttalande är som att påstå att undertecknade i dagsläget är uthålliga nog att springa ett helt maratonlopp snabbare än världseliten, bara för att vi någon enstaka gång i livet har kunnat sprinta 100 meter på under 15 sekunder.



Goodall hävdar vidare att kärnkraft är dyrt. Hans argument för detta är att som så många andra kärnkraftsmotståndare peka på det problemtyngda bygget av Olkiluoto 3 i Finland, samt ett bygge i Frankrike. Men det Goodall då gör är att enbart peka på projekt som drabbats av problem. Totalt är 44 reaktorer, motsvarande 39 Gigawatt produktionskapacitet, under uppförande i världen just nu enligt IAEA's databas PRIS. Olkiluoto 3 är den första reaktorn av sitt slag, Areva NP's European Pressurised Reactor, som dessutom byggs efter ett längre uppehåll av nykonstruktion i västvärlden. Självklart kan det då bli projektstrul eftersom det rör sig om en ny design som ingen byggt tidigare och att erfarenheten måste återskapas. Men inte heller detta nämner Goodall.



Att enbart peka på problemtyngda projekt, och samtidigt tala tyst om de andra, är att plocka russinen ur kakan och hoppas på att ingen märker bluffen. Sådant är debattmässigt ohederligt och döljer relevanta fakta.



Goodall menar på att biobränslen inte är destruktiva för miljön eftersom nya metoder för att tillverka biobränslen från skogs- och jordbruksavfall kanske kommer till stånd om några år. Det Goodall då helt underlåter att nämna är att utsläpp av förbränningsgaser alltid är skadligt för miljö och hälsa, hur mycket "bio" de än må vara. Enligt EU-projektet ExternE, en av de största undersökningar som gjorts av dolda kostnader för olika energislag, orsakar användningen av biobränslen tusentals dödsfall i Europa varje år. Och från öst kommer rapporter om hur "The Asian Brown Cloud", vilket har sitt ursprung i bland annat förbränning av biomassa, årligen dödar miljoner människor.



Då utsläppen årligen dödar tusenfallt fler än de som föll offer för Tjernobyl, så vägrar vi kalla användningen av biobränslen ofarlig för miljön.



Detta var enbart tre nedslag. Ytterligare invändningar finns att göra om Goodall's påståenden vad gäller deras korrekthet och relevans.

2009-03-24 @ 19:03:02
URL: http://nuclearpoweryesplease.org

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter