Strandtomter ska locka européer...




Strandtomter ska locka européer...

Nästa år ändras reglerna för strandskyddet. Men redan nu förbereder sig mindre kommuner för en ökad inflyttning från andra länder. Ewa Engdahl (C), kommunalråd i Högsby i östra Småland, arbetar för att locka fler holländare till samhällets sjönära tomter.

- Tidigare har det varit väldigt svårt att hitta lösningar, men nu finns det oändliga möjligheter för inlandskommuner som oss, säger hon till DN.se.


I mitten av januari i år lade regeringen ett nytt förslag om strandskyddsreglerna. Förslaget innebär att det ska bli lättare att bygga vid stränder i landsbygdsområden med god strandtillgång. Samtidigt ska skyddet förstärkas i områden med högt exploateringstryck. Lagen planeras träda i kraft i början av nästa år.


- Det är ett utmärkt sätt för oss som har mycket sjöar och ett attraktivt läge att öka inflyttningen. Vi behöver bara ta en liten del av marken i anspråk och allmänheten har alltid rätt till en strandremsa, säger Ewa Engdahl.


Högsby kommun har även startat ett samarbete med de fyra närliggande kommunerna Nybro, Uppvidinge, Hultsfred och Vetlanda.


- Vi är fem inlandskommuner med liknade förutsättningar och eftersom marknaden är oändlig vill vi samarbeta i stället för att konkurrera.


Redan i dag har Högsby kommun, med endast 6000 invånare, många inflyttande från utlandet. Förra året flyttade 160 personer till det lilla samhället.


- Vi har länge haft en tradition av att tyskar och danskar flyttar hit. En ny marknad är Holland och just nu specialarbetar vi med att få dem intresserade, säger Ewa Engdahl.


Men de nya strandskyddsreglerna har även fått kritik, speciellt från miljörörelsen. Naturskyddsföreningen anser till exempel att kommuner inte har rätt kunskap för att göra den rätta bedömningen och att de nya reglerna kan missbrukas.


- Detta är en otvetydig försvagning av strandskyddet, sade föreningens ordförande Mikael Karlsson till DN tidigare i år.


Ewa Engdahl menar dock att inflyttningen sker under kontrollerade former.

- Det är en obefintlig risk i vår kommun, vi har ju sådana arealer. Men planläggningen måste naturligtvis ske med omsorg och tillsammans med miljörörelsen, säger hon.


Natalie Roos Holmborg

Läs mer i tidningen DN


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter