Slow food i Gästrikland



Gävle För många har mat blivit något som ska vara snabbt, enkelt och billigt. Men motståndsrörelsen växer sig starkare och nu har den nått Gästrikland. I går höll den nystartade föreningen Slow Food Gästrikland sitt allra första möte med provning av svenska ostar och ekologiskt vin.

- Slow food vill jobba med att minska avståndet mellan konsument och producent. Vi vill utbilda konsumenter i att bli mer kvalitetsmedvetna och välja god mat att njuta av, förklarar Anita Hörnstein, som är en av initiativtagarna och ordförande i föreningen.


70 anmälda

Hon och de andra arrangörerna har fullt upp med förberedelser innan den första sammankomsten sätter igång. Runt 70 personer har anmält sig och det är mer än dubbelt så många som de räknat med.

- Helt otroligt, man får nästan ståhud. Och vi har haft flera som beklagat att de inte kan komma. Hoppas att det inte är en engångsföreteelse, säger Anita.


Först i Gävleborg

Slow Food Gästrikland är först ut i hela Gävleborg och Dalarna och det är medlemmarna i styrelsen stolta över.

Slow food-rörelsen är global och handlar om att tänka på matens kvalitet, hur den produceras och att den är fri från konstiga tillsatser.

Det här betyder att man värnar om lokalt producerade och ekologiskt framställda livsmedel. Frågorna ligger i tiden och det speglas av det stora intresset för föreningens första möte.

- Jag tror att det har att göra med en längtan efter att hitta något som är unikt för det här landet. Vi har varit mer stolta över att vi importerar olika produkter än att vi producerar själva, tror Ann-Katrine Dunker, som håller i kvällens provning av ostar.

läs mer i arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter