Skatteregler hotar vindkraften




Skatteregler hotar vindkraften

Vindkraften ökar kraftigt i Sverige och antalet vindkraftskooperativ blir allt fler. Men nu kan skatteregler bromsa den utvecklingen, menar Energimyndigheten.

Under 2007 ökade produktionen av el från vindkraft med 45 procent. Drygt tio procent kommer från verk som drivs i kooperativ form. Och nu lockas allt fler av tanken att köpa insatsandelar, för att få ett billigare elpris.


Landets 72 vindkraftskooperativ har drygt 20 000 medlemmar och under de kommande två åren kommer antalet att öka med åtminstone 4 800 nya medlemmar, visar nya siffror från Energimyndighetens nätverk för vindbruk.

Men skattereglerna kan motverka den utvecklingen. Det säger Fredrik Dahlström, på enheten för vindkraft.

- Det finns ingen anledning att köpa andelar om man inte vinner något på det. Om man måste betala skatt för mellanskillnaden bortser man ju från insatsen.


Sedan en lagändring 1999 har skattereglerna för kooperativa föreningar tolkats olika och efter att ha fått in många frågor om vad som egentligen gäller, satte Skatteverket ner foten i juni förra året.

Genom ett så kallat ställningstagande klargjorde de hur lagen ska tolkas och det stod klart att vindkraftskooperativ som säljer el till sina medlemmar, till ett pris under marknadsvärdet, ska betala skatt på mellanskillnaden.

Det här har väckt starka reaktioner.

- I en bostadsrättsförening får man en lägre hyra om man betalat en insats, varför får man då inte köpa el billigt om man har investerat i ett vindkraftskooperativ? undrar Roy Fjärrstad, i styrelsen för föreningen Ljusterö Vind, i Stockholms skärgård.


Stig Schultz, rättsexpert på Skatteverket ser logiken i resonemanget.

- Jag förstår att man gör den jämförelsen. Men det finns ett undantag i lagen för bostadsrättsföreningar och för att samma sak ska gälla för vindkraftskooperativ skulle det krävas en lagändring.

Men någon sådan är inte aktuell. Finansminister Anders Borg (M) svarade i början av januari på en skriftlig fråga, att han inte ser någon anledning till en sådan ändring.

Inte heller riksdagsledamot Jörgen Johansson (C) i skatteutskottet, tycker att lagen behöver justeras.

- Vi har haft den här diskussionen på område efter område. Man måste titta på helheten och kooperativa föreningar har redan gynnsamma förhållanden.


Roy Fjärrstad håller inte med.

- Vår förening har inte möjlighet att betala den skatten. Det här slår undan benen på de folkägda kooperativen.

I början av februari slöt partiledarna i alliansregeringen en överenskommelse om energi- och klimatpolitik, där ingick en satsning på förnybar energi. Regeringen har även arbetat med ett förslag som ska underlätta utbyggnaden av vindkraftverk. Propositionen ska lämnas till riksdagen i vår.


Roy Fjärrstad tycker att det är motsägelsefullt att å ena sidan främja förnybar energi och å andra sidan beskatta personer som tar egna initiativ för att nå miljömålen.

- Det blir en direkt motverkande effekt än vad man som politiker strävar efter.


Men Jörgen Johansson tror inte att skatten kommer att hindra föreningarna.

- Jag tror inte att det här kommer att sätta stopp för vindkraften. Föreningarnas avkastning är väldigt god. Men vi kommer naturligtvis att följa det här så att det inte blir en negativ utveckling.

Läs mer i tidningen SVD


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter