Skärpta krav ska ge likvärdig skolmat




Skärpta krav ska ge likvärdig skolmat

De skärpta kraven på skolmatens näringsvärde innebär att alla skolbarn kan få möjlighet till likvärdig skolmat.

Organisationerna Skolmatens Vänner och Kost och Näring är mycket glada över utbildningsminister Jan Björklunds (FP) besked att den nya skollagen kommer att innehålla krav på att skolmaten måste ska vara näringsriktig.

- Kravet på skolmatskvalitet i nya lagen är historiskt. Vi är lättade och glada efter många års kamp för kvalitetssäkring av skolmåltiderna. Det här kommer förhoppningsvis att betyda förbättringar för många av Sveriges elever och förskolebarn, säger Annika Unt Widell, projektledare vid Skolmatens vänner
I dagens skollag sägs endast att maten ska vara gratis för eleverna. Men kommunernas kostnader för skolmaten varierar kraftigt . Från knappt 3000 kronor per elev och år till närmare 10000 kronor, visar Skolmatens Vänners sammanställning för 2007, som TT tagit del av.

Även intresseföreningen Kost och Näring jublar över beskedet om skolmaten.
- Nu får alla skolbarn rätt till likvärdig skolmat som dessutom är kvalitetssäkrad, säger Karin Lidén, ordförande i föreningen Kost och Näring och tillika kostchef i Kramfors kommun.
Skolmatens Vänner och Livsmedelsverket har tillsammans tagit fram ett verktyg för att sätta betyg på maten och matsalsmiljön i skolor och förskolor. Ett 50-tal skolor som fått högsta betyg har certifierats.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter