Samarbete om IT-lösningar




Samarbete om IT-lösningar

EU, staten, kommuner, länsstyrelsen, högskolan och företag har satsat över 56 miljoner kronor

Satsningen på att ta fram IT-lösningar för stat, kommuner och landsting har lockat finansiärer.
Nu fortsätter arbetet med gemensamma nät och samarbete vid olyckor och kriser.

Testbädd Gävleborg skulle på tre år göra länet till ett nav för dataindustrin, på samma sätt som Arjeplog är det för bilbranschen.


Där är man inte än säger projektledaren Magnus Ernström, men projektet har ändå gått över förväntan. EU, staten, kommuner, länsstyrelsen, högskolan och företag har varit villiga att satsa drygt 56 miljoner kronor, drygt 20 miljoner kronor mer än man räknat med.

- Den här världen är full av powerpointpresentationer och här är det verklighet, säger Magnus Ernström.


Länets centrum för ny teknik, Teknikparken Future position X och TV & medialab, Sandvikens informationssystem, Fiber optic valley och IHT i Bollnäs, har utvecklat nya IT-användningsområden åt stat, kommuner och landsting. I det arbetet har de också knutit nya företag till sig.


Ett resultat är det gemensamma nät för kommuner och landsting i länet, som bland andra biblioteken börjat använda och vårdpersonal ska få ett adressregister i. Ett hinder är dock att kommunerna har olika programvara, något man tittar på just nu.


Alla inblandade i kriser och olyckor ska snabbt få relevant information om något händer, i ett system som på sikt ska bli nationellt.


Till exempel har ambulanspersonalen i dagarna börjat filma och prata in från olycksplatser för att via mobilen kunna förbereda sjukhuset.

Tjänster via tv:n håller på att tas fram. De vänder sig bland annat till de som har hemtjänst, men tanken är att rikta sig till alla kommuninvånare.


I Sandviken tar man fram ett program där anställda inom äldreomsorgen får sin erfarenhet och utbildning översatt till ett gemensamt betygssystem, där man kan se om och i så fall vad man behöver komplettera. Magnus Ernström tror att kommuner i hela landet kommer att använda systemet, som redan används i flera företag, i framtiden.

Hur många jobb Testbädd Gävleborg skapat törs Magnus Ernström inte säga.

Han tror att det tidigast 2011 blir några jobb direkt genom Testbädden.

De företag som varit inblandade uppger att projekt med anslutning till den medfinansierat 14 nya företag, bidragit till att behålla 18 jobb och skapat 243 nya.

Arbetet som kommit igång under Testbäddens tre år fortsätter nu och Gävleborg har börjat samarbeta med Dalarna och Värmland.


Projektet startade för att plåstra om länet efter telekomkrisen och har hållits i gång under högkonjunkturen. Hur lågkonjunkturen kommer att påverka vill Magnus Ernström inte sia om.

- Nu är det upp till bevis och se hur det funkar på riktigt.

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter