Rekordhögt stöd för mer vindkraft




Rekordhögt stöd för mer vindkraft

Vindkraften är den mest populära energikällan bland svenskarna. Rekordhöga 80 procent tycker att man ska satsa mer på vindkraft, jämfört med 19 procent som vill se mer kärnkraft. Det visar en ny opinionsmätning.

I tio år har SOM-institutet vid Göteborgs universitet frågat svenskarna om deras inställning till olika energikällor. På torsdagen presenterades 2008 års mätning av professor Sören Holmberg på Energitinget på Stockholmsmässan.
 

Den största förändringen jämfört med tidigare gäller biobränslen. På ett år har stödet för en ökad satsning på denna energikälla minskat från 55 till 39 procent. Kanske kan det vara debatten kring etanolet som ligger bakom svängningen.
 

Betydligt bättre går det för vindkraften.
 

Av de fyra energislagen vind, vatten, biobränsle och kärnkraft har vinden konsekvent haft det största opinionsstödet sedan mätningarna började. Vid den senaste var det hela 80 procent av svenskarna som vill se mer vindsnurror i naturen, bara 3 procent vill se färre eller inga alls.
 

Den typiska vindkraftsförespråkaren är en högutbildad medelålders kvinna som röstar på Centerpartiet och är bosatt på landsbygden. Om man ser till partisympatier är det bara bland Sverigedemokraterna som stödet för en ökad satsning når så lågt som till 68 procent.
En annan energikälla som har vind i ryggen är kärnkraften. 19 procent av opinionen stödjer en ökad satsning, medan 31 procent tycker att det räcker som det är. Motståndet mot kärnkraften har sedan mätningarna började hållit sig kring 40 procent. 2008 var det 42 procent som vill se mindre av eller helst avstå från kärnkraften.
 

Vattenkraften har ett solitt stöd bland svenskarna, 47 procent vill satsa mer och 40 procent tycker att det räcker som det är. Här har opinionen knappt rört sig ur fläcken sedan mätningarna startade 1999.
 

Värre är det för kol och olja. Vid mätningen 2006 var det 3 respektive 2 procent som tyckte att vi ska satsa mer på dessa energikällor. Det var sista gången de fossila bränslena fanns med som svarsalternativ.

Jan Malmborg

Läs mer i DN


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter