Planer på lokalt mejeri i Växjö
Planer på lokalt mejeri i Växjö
Nu finns planer på att starta ett lokalt mejeri i Växjö. Traktens mjölkbönder, som årligen producerar upp till 25 miljoner kilo mjölk, har ett möte i frågan senare i mars, skriver Smålandsposten.
Det är redovisningskonsulten Mats Löfgren, SER Konsult i Växjö som tagit initiativ i frågan. Idén dök upp efter Arlas senaste sänkning av avräkningspriset. Tanken med det lokala mejeriet är att kunna få mer betalt för mjölken. Inte minst då efterfrågan på närproducerade livsmedel ökar.
Mats Löfgren har gjort en beräkning som visar att i det så kallade mjölkbältet runt Växjö och Alvesta, ned till Grimslöv, produceras mellan 20 och 25 miljoner kilo mjölk årligen.
Till Smålandsposten säger Mats Löfgren att det finns 2 500 kor i en radie av fem mil runt Växjö. Förpackningsföretaget Tetra Pak är intresserad av satsningen.
Nu är ett möte med mjölkbönder i området planerad till senare i mars. Frågan som bland annat ska diskuteras är om man ska inleda en förstudie om att starta mejeri.
Lokala mejerier, startade av lantbrukare, finns i Hultsfred, i Östergötland och på Wapnö gård i Halland.
Läs mer i tidningen ATL