Öring och miljö i vindkraftdebatt




Öring och miljö i vindkraftdebatt

Alla politiker i kommunstyrelsen är positiva till planerna på en vindkraftspark med upp till 50 kraftverk vid Tönsen utanför Kilafors. Ändå blev det en lång diskussion vid torsdagens sammanträde.
- Nu får ni ge er med det här tuggandet, sa en irriterad Ingvar Persson (M) efter cirka 30 inlägg.
I drygt två år har Vindkompaniet planerat för en vindkraftspark i sydöstra delen av Bollnäs kommun - och till en mindre del inom Söderhamns kommun. Planerna har under senare tid utökats till högst 57 kraftverk och planeringen är inne i ett samrådsskede, där kommunpolitikernas ska ge sin syn på saken.

Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott har tidigare ställt sig bakom företagets planer utan inskränkningar. Men när hela nämnden nu behandlade frågan, ville Jan Lahenkorva (S) - själv hängiven sportfiskare - ha ett tillägg i beslutsförslaget.

- Här finns kommunens finaste vattendrag för flugfiske, med unika bestånd av öring i Nannsjön, sade han - och varnade för att vägdragning och vägtrummor vid en bäck i området kan hota ekosystemen. Därför var det viktigt med ett tillägg om att det i den kommande bygglovshanteringen ska tas miljöhänsyn för att säkerställa reproduktionsmöjligheterna för Nannsjö-öring, ansåg han.

Ann-Renée Forsström (V) och Ingrid Hammarberg (FP) ville i stället ha en skrivning om att företaget bör "ta möjlig hänsyn" till synpunkter från kommunens samhällsbyggnadskontor i miljöfrågor.

Iréne Frank (C), som bor i Tönsen, var glad över att planerna på vindkraftsparken kommit såpass långt - och ville lugna Jan Lahenkorva med att det redan finns en väg över den aktuella bäcken:
- Och det finns mycket stränga miljöregler för detta.
Inläggen om de olika "att-satserna" blev många och Lars-Göran Larsson (C) - ordförande i miljö- och byggnämnden, som ska besluta om bygglov för vindkraftverken så småningom - ansåg att det blev en märklig och detaljerad debatt:
- Det är vi i nämnden som ska ha hand om vägar och vägtrummor sedan - och fiskegänget på länsstyrelsen bevakar också varenda väg och trumma. Det räcker om kommunstyrelsen ser positivt på etableringen.
Diskussionen om de olika tilläggsförslagen fortsatte ändå en stund till.

- Nu får ni ger er med det här tuggandet. Resten sköter miljö- och byggnämnden och tjänstemännen på miljökontoret, kommenterade oppositionsrådet Ingvar Persson.

Efter drygt 30 inlägg blev det Jan Lahenkorvas att-sats som fick majoritet. Och samtliga politiker stod bakom huvudförslaget att ställa sig positiva till vindkraftsanläggningen.


Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter