Nedlagda bensinstationer en riktig miljöbomb




Nedlagda bensinstationer en riktig miljöbomb

Ingen kan väl vara omedveten om att det för tillfället sveper en nedläggningsvåg genom landet när det gäller bensinstationer, ofta benämnd mackdöden.

Två orsaker brukar nämnas som skäl. Det första är pumplagen som trots kraftiga protester behöll sitt sista steg, dvs alla mackar som säljer mer än en miljon liter om året måste erbjuda ett förnybart bränsle. Det andra är oljebolagens hårdare krav på avkastning i en bransch blivit allt tuffare de senaste åren.

En viktig faktor som ofta glöms bort i denna debatt är saneringen av de stationer som läggs ner, och här tickar en verklig miljöbomb. Lagen säger att det är verksamhetsutövarens ansvar att sanera, men lagen preciserar inte vem som avses. Tidigare var detta en akademisk fråga eftersom oljebolagen gemensamt gick ihop och finansierade en fond som tog hand om saneringen oavsett vilket oljebolag den nedlagda macken tillhörde.

Sedan 1995 är den fonden förbjuden - av konkurrensskäl, en fullständigt obegriplig anledning! Sedan 2007 har Svensk Bensinhandel arbetat hårt med att försöka få till stånd en ny fond med ungefär samma inriktning,

men oljebolagens organisation, SPI, säger nej.

- Det är både tragiskt och olyckligt att oljebolagen inte vill ta sitt ansvar och försöka få till stånd en ny fond, menar Svensk Bensinhandels VD Robert Dimmlich. Vi har förhandsinformation att konkurrensverket nu ser annorlunda på situationen och jordmånen för en ny fond känns bra. Men eftersom oljebolagen inte vill inte driva frågan undersöker vi nu alternativa lösningar.

Läs artikeln i Motor Magasinet

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter