Missnöjda Milkobönder vill leverera till annat mejeri





Missnöjda Milkobönder vill leverera till annat mejeri

Missnöjet med Milkos ledning är stort bland leverantörerna. På fredagen blev det klart att avräkningspriset sänks med 20 öre. Samtidigt hölls ett möte exklusivt för bönderna i föreningen.

Milkos styrelse har beslutat att sänka avräkningspriset från och med den 1 april till cirka 2,75 kronor per kilo mjölk.
- Det råder en närmast extrem situation på den svenska mjölkmarknaden och lönsamheten för de svenska mejerierna minskar stadigt. Mot denna bakgrund är det nödvändigt att sänka avräkningspriset för att inte riskera Milkos ekonomi i framtiden, säger Milkos vd Erik Gumabon.

Sänkningen har väckt starka reaktioner hos bönderna.
- Det är ingen överdrift att säga att bönderna inte är nöjda med läget som det är nu. Framför allt för att ledningen agerar för lite, säger Lars Jensen, mjölkproducent och en av initiativtagarna till mötet i Östersund som samlade ett 50-tal Milkoleverantörer.

Milkos ledning, som var inte inbjuden, har enligt Lars Jensen, satt käppar i hjulet för att mötet ska bli av. Han och de andra initiativtagarna tvingades annonsera ut mötet i lokalpressen efter att man inte velat lämna ut medlemslistor från Milkos huvudkontor.
- Vi kommer att ta upp med ledningen varför vi inte får hålla möten som vi vill. Det tycker vi är ganska konstigt.

På mötet formulerades krav på styrelsen att inleda samarbeten med andra föreningar.
- Antingen genom fusion eller på annat vis så att man kan få till stånd ett bättre pris helt enkelt, säger Lars Jensen.
Han och tre andra producenter har skapat en kommitté som ska lägga fram förslagen till styrelsen.

Milko som är under hård ekonomisk press riskerar att förlora fler leverantörer till Norrmejerier och Arla. Antalet leverantörer sjönk mellan 2007 och 2008 från 962 till 846 leverantörer och invägningen med 23 miljoner kilo till 311 miljoner kilo mjölk. Milkos ledning har inte velat svara på hur många som har lämnat föreningen till förmån för andra, men det är fler än det är som har tillkommit. Lars Jensen, som finns på den norra gränsen i Milkos område, har själv frågat Norrmejerier om de vill ta emot honom och flera leverantörer går i samma tankar.
- Jag har frågat men i dagsläget är de inte redo att ta in enstaka leverantörer.

Lars Jensen tror inte att Milko kommer att finnas kvar om två år i sitt nuvarande skick och han känner ingen särskild lojalitet till föreningen heller.
- Jag går var som helst, bara jag får bättre betalt än jag får i dag, säger han.
Milko har tagit initiativ till det så kallade mjölkhandslaget som innebär en höjning av priset på landskapsmjölk med en krona och låta den gå oavkortat till mjölkbönderna. Men Lars Jensen ger inte mycket för det.
- I bästa fall ger det 15-20 öre per kilo mjölk och det är alldeles på tok för lite. Det är upp till varje handlare om de vill sälja landskapmjölk eller vanlig mjölk så det kommer antagligen inte ens att generera det.



Tove Nilsson

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter