Minister Odell kollar krisläget i Gävleborg




Minister Odell kollar krisläget i Gävleborg

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (Kd) besökte Gävle i går för att skapa sig en bild av hur finanskrisen, lågkonjunkturen och varselvågen har slagit i länet och hur arbetet med att möta krisen fungerat.
- Gävleborgs län står mitt i stormens öga, summerade ministern läget.

Solen sken utanför slottsfönstren när kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (Kd) träffade företag, banker och andra regionala företrädare från länet i går förmiddag. Men i sessionssalen var det mörkare - diskussionen kom främst att handla om tre saker: när nedgången vänder, risken för kompetensflykt och företagens oro för att låna.

Tidigare på dagen hade ministern suttit ned med landshövding Barbro Holmberg, regionstyrelsens ordförande Per-Olof Svensson och samordningsgruppen som på regeringens uppdrag samordnat samhällets insatser för att möta nedgången.

Under eftermiddagen träffade han länsstyrelsen och styrgruppen som bildades i samband med nedläggningen av massafabriken i Norrsundet.

Mats Odell planerar att besöka alla Sveriges regioner och har redan hunnit med fyra andra.

- Det är en dyster bild globalt sett och Sverige har en tung industri med fokus på den del som går ner som kraftigast. Krisen slår mot vår starka sida och Gävleborg befinner sig mitt i stormens öga, sammanfattade han sin bild av läget.

Det Mats Odell menar är att Gävleborg har en industri uppbyggd kring förädling av skog och järn, och den drabbas när företag i kristider inte vill göra stora investeringar i till exempel maskiner. Men han framhöll också att vändningen kommer att komma snabbt.

Ministern imponerades av landshövding Barbro Holmbergs och samordningsgruppens rapport och deras åtgärder för att vända nedgången.

- Jag slogs av den kreativitet som samordningsgruppen visat. Hur mycket de har lyckats ta fram av egna resurser. Det speglar en optimism.

Barbro Holmberg lämnade över rapporten i början av februari. Där framgick bland annat att man vill satsa på utbildning, infrastruktur och forskning och att man vill ha ett tillskott på 150 miljoner kronor.

- Mycket kan vi göra av egen kraft men vi har en önskelista och ungefär en tredjedel återstår, sade Holmberg.

Landshövdingen kan dock inte vänta sig något svar från regeringen förrän den 15 april i samband med vårbudgetpropositionen meddelade Odell.

- Vi har fått in rapporterna och kommer att göra en samlad bedömning i vårbudgetproportionen.

Läs mer i Arbetarbladet

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter