Melker möter mat i Hälsingland




Melker möter mat i Hälsingland

Stjärnkocken och entreprenören själv, Melker Andersson var inte där. Men alla andra var representerade när Melkers matprojekt med buss presenterades igår på restaurang Lustgården i Bollnäs.

Där fanns ost- och musttillverkare från Järvsö och Hå, glassmakare från Järvsö, chokladbodens innehavare från Segersta, Britt-Marie Stegs från Hälsingestintan, en prisbelönt bagare från Söräng utanför Bollnäs och en slaktare från Ockelbo Stjärnkött.
Men först och främst fanns initiativtagarna till projektet Melkers Matbuss på plats, Nina Östman och Annica Tengvall, den sistnämnda från Hotell- och restaurangprogrammet vid Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.
Med hjälp av tv-kocken Melker Andersson ska de sätta lokalproducerad mat från Hälsingland på den gastronomiska kartan. Och förhoppningsvis genom Melker Anderssons försorg, vidareutveckla recept och idéer.
Riktigt vad projektet, som stöttas av både Bollnäs och Söderhamns kommuner, ska utmynna i ville inte projektledarna sia om, men den som siktar mot stjärnorna når ofta högt.

- Det här ska bli Hälsinglands Toscana! Vad vill vi ge besökare när de kommer hit, vill vi verkligen hänvisa de till någon pizzeria?
- Om våra Hälsingegårdar ska bli ett världsarv, så måste vi tillsammans göra något för den lokala maten, sa Nina Östman.
Inspiration, kunskap och inte minst kontakter får bollnäsbördige Melker Andersson stå för. Och genomförandet verkar både originellt och lockande, det tyckte alla närvarande vid det allra första mötet igår.
Tanken är att Melker Andersson ska turnera i landskapet med en buss, Melkers Matbuss. Ni som minns Ica:s och Konsums varubussar som trafikerade byvägarna bara för några decennier sedan, ni anar kopplingen.

Bussen rullar första omgången nu i sommar och vid ytterligare tre tillfällen, höst, vinter och vår. Tanken är att Melker Andersson ska laga mat ombord på bussen.
Intresserade matproducenter får gärna höra av sig om de vill ha hembesök.
- Alla ska vara delaktiga, vi ska utveckla maten nu, säger Nina Östman.
I höst planerar man en seminariedag för producenter och restaurangägare.
Samarbetet mellan Melker Andersson och Hotell- och restaurangprogrammet i Bollnäs är inte nytt, han har jobbat med dem under några år. Och flera av eleverna har passerat som praktikanter på hans restauranger.

Den här gången är två elever ur årskurs 1 och 2, Isabella Westergren från Bollnäs och William Sundberg från Bergvik, särskilt utvalda. De får följa med i bussen och de får vara med och utveckla recept.
- Det ska bli spännande och stort att få träffa honom och vara med om det här, säger båda två.
- Självklart ska alla elever få vara med om det här, men Bella och Wille passar bra ihop med Melker, tycker ni inte?, säger Annica Tengvall.
Efteråt ringer vi upp Melker Andersson som befinner sig på tv-inspelning i Stockholm. Jo, han tycker att det känns riktigt schysst att komma tillbaka till Hälsingland. Han är född på Bollnäs BB och har tillbringat många somrar i sina föräldrars sommarstuga i Bäckänge, på vägen till Segersta.

- Mysigt! Det ska bli kul att lära känna trakten ur ett gastronomiskt perspektiv. Seriositet och kunskap är viktigt för att ro iland det här projektet. Jag ser fram emot att möta människor med glöd och glädje.
Har du några matminnen från Hälsingland?
- Vi plockade mycket bär. Jag och mina två bröder tävlade och vem som kunde plocka mest på kortast tid. Sen sålde vi dem.
- Vad jag minns bäst är hur vi kom hem med 60-70 liter bär och satt ute och åt dem med mjölk, solmogna nyplockade bär. Den smaken i den miljön, det slår allt.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter