Med förbundets kassa som buffert

Gävle Efterlyst: Patrik Öbrink. Belöning: 60 000 pesos.
Affischen med hans bild och namn som klistrades upp på lyktstolpar och husväggar i Manila i Filippinerna tvingade den efterlyste bedragaren från Sverige att fly undan Interpol ännu en gång.
- Det blev jobbigare och jobbigare. En gång fick jag pantsätta vigselringen för att vi skulle få tak över huvudet, berättar han.

Arbetarbladet har i flera år skrivit om honom som CUF-kassören från Gävle som rymde utomlands med partikassan, och sen fortsatte att begå internetbedrägerier.

Han blev något av en mediekändis, med återkommande inslag i TV3:s Efterlyst. En gång fick de tag i honom och sände en intervju.

Nu möter Patrik Öbrink oss i lite sjaviga fängelsekläder i besöksvillan vid Åbyanstalten utanför Uppsala där han avtjänar sitt straff.

Han ger ibland ett osäkert intryck. Han ler lite generat och nästan blygt inför frågor om brottsligheten och livet i landsflykt.

Däremellan visar han tydligt att han vet vad han vill. Han har bestämt sig för att träda fram med namn och bild i en intervju. De flesta vet ju ändå att det är honom det handlar om, resonerar han.

- Jag vill sätta punkt för den här perioden. Därför vill jag berätta hur det var.

Till hösten muckar han. För att börja ett nytt liv. Han brottslighet var bara en jobbig parantes i livet.

- Nu vill jag få hit min fru och mitt barn och skaffa ett jobb. Kanske flyttar vi utomlands igen senare, säger han.

När affischerna åkte upp på väggarna i Manila var det skärtorsdag 2008.

Slutet på hans nästan fyra år i Filippinerna närmade sig. Han var internationellt efterlyst. Hans svenska pass var indraget. Den filippinska migrationspolisen och Interpol intensifierade jakten på honom.

Belöningen på 60 000 pesos är detsamma som 9 000 svenska kronor, nästan 20 månadslöner för en filippinare.

Han flydde undan polisen igen men insåg då att det snart skulle ta slut. Hans filippinska fru hade tröttnat på att flytta runt och han fick ge sig iväg själv.

Och en morgon i juni när han köpt frukost på Seven Eleven nära den nya bostaden väntade tre civilklädda poliser utanför.

Sedan dess har Patrik Öbrink varit inlåst. Fyra månader i migrationshäkte i Filippinerna, några månader i svenskt häkte och nu på den öppna anstalten utanför Uppsala.


läs mer i arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter