Lantbrukarna ska kompenseras för miljöskatterna




Lantbrukarna ska kompenseras för miljöskatterna

"Vi vill ha ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk som kan verka på en internationell marknad och har därför arbetat intensivt för att sänka regelbördan för jordbruket."


Under 2007 minskade den administrativa bördan för jordbrukare med fem procent. Från den 1 januari försvann kravet på skogs- och miljöredovisning, en regel som kostade skogsägarna drygt en kvarts miljard. Små och medelstora företag har fått större möjligheter att delta i offentlig upphandling. På mitt område minskar administrationen genom att över 1000 tillståndspliktiga verksamheter görs anmälningspliktiga.

Konkurrenskraftspaket
Förra hösten lade regeringen fram ett konkurrenskraftspaket för jordbruket värt 235 miljoner kronor. En mängd avgifter har avskaffats, såsom avgift för djurskyddskontroll, avgift för kontroll av BSE och så kallad förprövningsavgift för djurstallar. Från och med den 1 januari är arbetsgivaravgiften sänkt med 1 procent, vilket också ger sänkt egenavgift för dem som inte har några anställda.

De gröna näringarna har en speciell situation och konkurrenssituationen är hård. Därför har jag förståelse för de reaktioner som förslagen i regeringens energi- och klimatproposition mött. De ekonomiska styrmedel vi vill använda är en del av ett större arbete. Sverige har nu slagit fast en konkret väg bort från beroendet av fossila
bränslen. Steg för steg kommer det inom alla näringar och områden att bli dyrare att använda energi som orsakar klimatutsläpp och billigare att använda miljövänliga alternativ.

Energiomställningen kan inte senareläggas
Energiomställningen kommer att göras över hela världen och blir inte mindre kostsam om den senareläggs. Med den insikten har LRF tagit ledarskapet för de gröna näringarna i Sverige och Europa med att anta en handlingsplan för klimatet.
Det redan exporterade projektet Greppa näringen har utvecklats till att även omfatta klimatförbättrande åtgärder i lantbruket. Därmed har LRF agerat för att svenska bönder om några år kan tjäna pengar på att exportera sitt kunnande och sin teknik till de länder främst i EU som skjutit omställningen framför sig.
De gröna näringarna har en stor möjlighet i klimatutmaningen.

Jord- och skogsbruket har redan medverkat till Sveriges höga andel av förnybar energiproduktion genom framsynta investeringar i energigrödor och inom skogsbruket. Med energi- och klimatpropositionen läggs en grund för en fortsatt expansion av detta. Propositionen innehåller också åtgärder värda 253 miljoner kronor som kommer de gröna näringarna till del när de hjälper till att ställa om mot ett mer klimatvänligt samhälle.

Dialog för att finna lösningar
I klimatpropositionen framgår att framtida skattehöjningar på energi- och miljöområdena för företag och hushåll ska balanseras av motsvarande skattelättnader. Vi har kontinuerlig dialog med företrädare för lantbruket och andra aktörer för att förbättra marknadsvillkoren och finna lösningar som träffar rätt både för klimatet och för tillväxten. Konkurrenskraften bygger då på andra, mindre klimatpåverkande faktorer än vad bibehållandet av skattesubventioner på fossila bränslen för med sig.

Källa: Andreas Carlgren/Regeringen

Läs artikeln på Land Lantbruk


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter