Kämpa för mjölkbönderna




Kämpa för mjölkbönderna

Nätverk Mjölk består av cirka 40 mjölkproducenter från landets mejeriföreningar. Gruppen har träffats två gånger för att diskutera läget i den svenska mjölkproduktionen.

Efter senaste mötet enades gruppen om att ställa sig bakom denna skrivelse, som medlemmarna på vårens kretsmöten i mejeriföretagen föreslås få ta ställning till.

Vår förhoppning är att medlemmarna på kretsmötena ska ställa sig bakom skrivelsen och på så vis påverka våra styrelser att agera, nu.

"Förslag till skrivelse till styrelserna i mejeriföreningarna

Mjölkpriserna faller och lönsamheten i svensk mjölkproduktion är mycket pressad. Orsakerna ligger till del i obalans mellan produktion och konsumtion av mejerivaror i världen. Efter 2007 års rekordhöga priser har den globala konsumtionen minskat medan mjölkproduktionen har ökat. Världsmarknadspriserna för mjölk och mejerivaror sjunker och detta påverkar prisnivåerna även i Sverige.

Men också inom Sverige finns förhållanden som påverkar mjölkpriserna. Här finns aspekter som att färre aktörer troligen leder till ett bättre kapacitetsutnyttjande i den svenska mejeriindustrin och större möjligheter att ta tillvara marknadens möjligheter.

Detta är förhållanden som mejeriernas ägare och styrelser själva har ett inflytande över.

De svenska mjölkböndernas ekonomi är i dag hårt ansträngd och viktiga delar av den svenska mjölkproduktionen hotas. Därför får ingen möda sparas när det gäller att stärka mjölkproducenternas ekonomi. Vi bedömer vidare att dessa frågor är sådana att de inte kan lösas enbart av varje mejeriförening för sig.

Vi uppmanar styrelserna i de svenska mejeriföreningarna att senast i mitten av maj i år ta initiativ för att förutsättningslöst utreda hur betalningsförmågan till svenska mjölkproducenter kan stärkas. Så att förutsättningar ges för en fortsatt Svensk mjölkproduktion."

Nätverk Mjölk genom styrgruppen
Lars Erik Karlsson (Skåne)
Börje Olofsson (Arla)
Anders Johansson (Norrmejrier) Jonas Holgersson (Gäsene)
Morgan Dahlgren (Falköping)
Olle Jonsson (Milko)
Roy Andersson (Gefleortens)

Läs mer i tidningen Söderhamns Kuriren

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter