Internationell expertis besöker Hälsingegårdar 3-5 mars




Internationell expertis besöker Hälsingegårdar 3-5 mars

Arbetet med att göra hälsingegårdarna till Sveriges nästa världsarv går nu vidare med ett internationellt expertmöte i Hälsingland. I mötet deltar forskare och kulturmiljövårdare från Sverige, Norge, Finland, Tjeckien, Litauen, Ryssland och Australien. Syftet är att sätta in den hälsingska byggnadskulturen i ett vidare sammanhang och ge tillfälle till jämförelser med byggnadstraditioner i andra länder inom den nordeuropeiska barrskogsregionen.

Under tre dagar 3-5 mars anordnar Länsstyrelsen och Projekt Hälsingegårdar - världsarv och utveckling ett internationellt expertmöte kring hälsingegårdarna. Syftet är att fördjupa kunskapen om Hälsinglands folkliga byggnadstradition och sätta in hälsingegårdarna i ett internationellt sammanhang. Information kommer att utbytas på olika sätt, både genom presentationer av de deltagande ländernas olika byggnadstraditioner och genom besök på plats på hälsingegårdar.

- En viktig del i nomineringsprocessen är att sätta in hälsingegårdarna i ett
internationellt sammanhang. Vi hoppas att mötet ska ge oss nya perspektiv på hälsingegårdarna och öppna möjligheter till fortsatt samarbete med andra länder. Redan nu är det till exempel bestämt att länsstyrelsen kommer att presentera hälsingegårdarna vid en forskarkonferens i Petrozavodsk i Ryssland i juni, säger länsantikvarie Lena Landström.     
Mötet inleds på länsmuseet tisdagen den 3 mars kl. 12.00-14.30. Efter det reser delegaterna vidare till Hälsingland, där ett tiotal av de gårdar som föreslås bli världsarv kommer att besökas.

För mer information, kontakta:
Ingela Broström, Länsstyrelsen Gävleborg 070-585 12 62 eller Erik Nordin, Länsstyrelsen Gävleborg 070-671 55 17.


Fakta:
Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne som anses så värdefullt att det är av betydelse för hela mänskligheten och därför ska bevaras för framtiden. För närvarande finns 878 objekt upptagna på UNESCO:s världsarvslista, varav 14 i Sverige. 

Regeringen nominerade hälsingegårdarna till världsarvslistan år 2007. UNESCO:s världsarvskommitté väntas fatta beslut i frågan vid sitt möte i Sevilla i Spanien 22-30 juni 2009.

För mer information, se även whc.unesco.org och http://www.halsingegardar.se/.


Läs mer på Länsstyrelsen Gävleborg

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter