Här ska Torsåkers äldre bo



Här ska Torsåkers äldre bo ...

Följ med in i nya äldreboendet

Snart behöver inte Torsåkers äldre lämna bygden när det blivit dags att sälja huset. Under torsdagen var det premiärvisning av de nya seniorbostäderna som byggts i centrum. Hittills finns skrivna kontrakt på sju av tolv lägenheter.

De tre tvåvåningsbyggnaderna påminner om gamla bergsmansgårdar och har färgsatts i samma toner som Kronblomsvillan. Allt för att de ska smälta in med övrig bebyggelse i Torsåker. Bra tillgänglighet har varit ledordet och de ljusa lägenheterna har till exempel öppen planlösning, extra breda dörrar och generöst med utrymme i badrummet för att rymma både rullatorer och rullstolar. Tvåvåningshusen rymmer även hiss.


Någon lägre åldersgräns är inte satt men husen riktar sig till seniorer eller "55-plus". Även om det skulle bli tomma lägenheter kommer de inte att hyras ut till yngre, uppger Christer Ekendahl, vd för Hoforshus.


- Det blir inga barnfamiljer som får bo här, säger han.


Det står många på intresselistan, både ortsbor och utsocknes, men hittills har bara sju tecknat kontrakt. Hyrorna kan vara det som får folk att tveka. Trots att de är subventionerade med hälften kostar en trea 7 000 kronor i månaden och en tvåa 6 000 kronor i månaden. Det är de högsta hyrorna i hela Hoforshus bestånd. Enligt Christer Ekendahl går det inte att ta ut hyror som täcker nyproducerade bostäder.


- Det är en satsning från kommunkoncernen att tillhandahålla sådana här bostäder. Det har saknats bostäder i Torsåker, förklarar han men medger att han visst är lite orolig över att inte alla kommer att hyras ut.

- Det är en risk man får ta.


Inflyttning blir i slutet av maj, fram tills dess är husen fortfarande en byggarbetsplats. Men en visningslägenhet har ställts färdig och på lördag står den öppen för allmänheten. Kanske övertygas några av dem som tvekar att flytta in. Dessutom blir det möjligt för Torsåkersborna att se nytillskottet. Det har funnits kritik mot boendet, bland annat att husen byggts på fel plats i parken intill äldreboendet Spelmannen. Andra kanske är nyfikna på de första hus som Hoforshus byggt i Torsåker sedan 1981.


Sammanlagt kostar det nya seniorboendet 25 miljoner kronor.

Läs mer i Arbetarbladet

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter