Hanebo Framtid till attack mot Konsum




Hanebo Framtid till attack mot Konsum

"Det är ingen idé att du låter Arlabilarna rulla till oss, deras produkter kommer att surna i hyllorna".
Så skriver styrelsen för föreningen Hanebo Framtid i ett öppet brev till Anders Stake, vd för Konsum Gävleborg, angående det avtal Coop ingått med Arla.

För några veckor sedan kom beskedet om att Coop Sverige och Arla Food tecknat ett avtal om att Arla ska vara huvudleverantör av mejeriprodukter till Coops (Konsums) butiker i Sverige.

Beskedet möttes av stora protester från bland annat Milkobönder i Hälsingland. De menade att avtalet skulle slå hårt mot många redan pressade bönder.

Efter förhandlingar mellan Coop och Arla gjordes avtalet om. Milkomjölken undantogs från uppgörelsen, men det gjorde inte filen, grädden och yoghurten. Förhandlingar förs även om de produkterna, men de har hittills inte resulterat i någonting positivt för Milko.

Höga protester hördes också från Gästrikland, från bönder anslutna till Milkos motsvarighet där, Gefleortens mejeriförening.

Och dessa har nu gett resultat. Anders Stake har gjort en kovändning, vilket innebär att lokalproducerade mejerivaror kommer att finnas kvar i Konsumbutikerna i Gästrikland.
-Vi har märkt ett oerhört engagemang. Det har påskyndat beslutet, säger Anders Stake till Gefle Dagblad.

Ordförande Irene Frank och övriga i styrelsen för den politiskt oberoende och ideella föreningen Hanebo Framtid hoppas att Anders Stake ska göra en kovändning beträffande Milkoböndernas framtida leveranser till Konsum. Inte bara till butiken i Kilafors, utan till Konsum i hela Hälsingland.

Som argument pekar Hanebo Framtid bland annat på att Hanebo har flera mjölkbönder som levererar till Milko, att avtalet med Arla kraftigt minskar Milkos kundunderlag vilket kan tvinga dessa bönder att sluta med sin mjölkproduktion, vilket i sin tur torde innebära att bygden förlorar företagare och underlag för en bra service, där Konsum ingår som en viktig del.

Ett, kan tyckas, pikant inslag i debatten om framtiden för Milko och Konsum i Kilafors är att om cirka en månad öppnar Konsum sin nya butik där. Föreståndaren Kjell Nyberg har tidigare deklarerat att den nya Konsumbutiken kommer att satsa på närproducerade produkter.

Styrelsen för Hanebo Framtid avslutar brevet till Anders Stake så här:
-Detta brev skrivs under av en enig styrelse som sitter här med sina Coopkort. Saxen är inte långt borta".
Vi har, utan framgång, sökt Anders Stake för en kommentar.

I början av veckan berättade vi om Johan Jonsson, mjölkbonde i Bollnäs och ordförande för Milkokretsen i södra Hälsingland, som befarar att många mjölkbönder tvingas sluta om avtalet mellan Coop och Arla inte rivs upp.


Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter